Хасково. Три деца от Хасково заминват за космически лагер на

...
Хасково. Три деца от Хасково заминват за космически лагер на
Коментари Харесай

Хасково: Три деца от града заминават за космически лагер на НАСА

Хасково. Три деца от Хасково заминват за галактически лагер на НАСА. Това оповестиха от пресцентъра на община Хасково . Участието им е подкрепено от община Хасково. Това са 13-годишната Дияна Маринова от ПМГ „ Боян Петканчин “, Екатерина Радева на 12 години от ПМГ и 12-годишният Стефан Васев от ОУ „ Христо Смирненски “. Те са възпитаници в астрономическата обсерватория при Младежкия център с началник Йоанна Кокотанекова.
Кметът Добри Беливанов посрещна през днешния ден дребните учени и поздрави родителите им, че са съумели да възпитат и да поддържат такива деца. Добри Беливанов пожела на Йоанна Кокотанекова, началник на Астрономическа обсерватория към Оперативна програма „ Младежки център “, следващата година най-малко 10 деца да съумеят да се класират за присъединяване в този лагер. Кметът подари на всяко дете сребърна монета с изображение на Св. Богородица, закрилница на Хасково, както и флагове на България и Хасково.
Space Camp Turkey e един от трите галактически центъра за образование в света, основани по модел на NASA, като в Европа, Азия и Близкия Изток Space Camp Turkey e единственият, работещ учебно-треноровъчен лагер, намиращ се в гр. Измир, Турция.
Космическият и теоретичен център за образование Space Camp Turkey се концентрира основно върху мотивирането на младежи от целия свят да преследват кариера в региона на науката, математиката и технологиите. Чрез интерактивни симулации, свързани с Космоса, както младежите, по този начин и възрастните развиват умения за работа в екип, усъвършенстват връзката между тях и възпитават лидерски качества у себе си в динамична и занимателна среда. Участниците обличат скафандри, упражняват на действителни тренажори за подготовка на астронавти, тестват придвижванията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка, проектират колония на Марс. След прекосяване на стратегиите участниците получават документи, които са високо ценени в огромен брой учебни заведения и университети по света.
Координатор на програмата Space Camp Turkey за цяла България е Център за креативно образование, който работи в тясно съдействие с подготвителния център Space Camp Turkey към този момент 14 години.
Програмата е с дълготрайност една седмица и се организира напълно на британски език от особено готови обучители и експерти. Космическият център дава опция на деца и младежи на възраст от 9 до 15 години да работят със модерни технологии в региона на астрономията, роботиката, астро-физиката и биологията.
До 2018 година през програмата са минали повече от 900 младежи от цяла България, които печелят медали в галактическите надпревари и популяризират страната с отличните си знания, умения и съобразителност.
От Хасково до в този момент единствено две деца са взели участие в този лагер. Едно момиче на цялостна стипендия и едно момче – на лични разходи.
През 2019 година 5 деца от Хасково аплайваха за стипендия. И петте са ученици на Астрономическа обсерватория към Оперативна програма „ Младежки център “ с началник Йоанна Кокотанекова. Децата трябваше да напишат есе по една от три препоръчани тематики. На есето те се показаха доста добре, само че бяха незабавно след прага за Национална стипендия. По-късно с тях беше извършено телефонно изявление, в това число и на британски език. Техни учители от учебно заведение изпратиха рекомендации и настрана от това учениците предоставиха копие от бележниците си в учебно заведение. На базата на всичко това бе направено крайното класиране измежду участниците от Хасково.
В резултат: първото класирано дете - Стефан Васев, получава стипендия от Община Хасково в размер на 100%, която изцяло покрива таксата за Космическия лагер. Следващите по ред две девойки – Екатерина Радева и Дияна Маринова, получават от Центъра за креативно образование стипендии в размер на по 50% от таксата за лагера и спомагателна стипендия от Община Хасково.
Така, с помощта на партньорството сред Община Хасково и Центъра за креативно обучение, за пръв път три деца от нашия град ще имат опция в една година да станат част от Space Camp в Турция и да се завърнат от там с доста нови познания, умения и упоритост да се развиват в региона на астрономията, космонавтиката, естествените и техническите науки.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР