Хасково. От 18 до 20 октомври 2019 г. ще се

...
Хасково. От 18 до 20 октомври 2019 г. ще се
Коментари Харесай

В Хасково ще се проведе 44-тото издание на международния конкурс за цигулари „Проф. Недялка Симеонова“

Хасково. От 18 до 20 октомври 2019 година ще се проведат 44-ти Музикални дни „ Проф. Недялка Симеонова “, проведени от Община Хасково. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . На 18 октомври от 11.30 часа в Театър „ Иван Димов “ ще бъде открита галерия на Мичо Димитров, който е член на журито на Международния конкурс за цигулари „ Проф. Н. Симеонова “ 2019 година От 19.00 часа в ОНЧ „ Заря “ ценителите на класическата музика ще имат опция да чуят концерт на Камерен оркестър Хасково със солисти: Мила Георгиева и Зорница Иларионова – цигулка и диригент: Цанислав Петков. Това заяви на конференция през днешния ден Венета Въжарска основен специалист „ Култура “ на Община Хасково
На 19 октомври още веднъж в читалище „ Заря “ в 19.00 часа ще се състои концерт на Оркестъра на Държавна опера – Пловдив. Солист е Мичо Димитров, диригент - Диан Чобанов, концертмайстор - Милена Липова.
В рамките на 44-ти Музикални дни „ Проф.Недялка Симеонова ” Община Хасково ще организира и Международен конкурс за цигулари „ Проф. Недялка Симеонова ” 2019 година, който ще бъде публично открит на 18 октомври в 12.30 часа в Театър „ Иван Димов ”.
„ Тази година в състезанието ще вземат участие 35 млади цигулари, което е самобитен връх по отношение на предходни издания на състезанието “, акцентира пред публицисти Цанислав Петков диригент на Камерен оркестър Хасково. Участниците са разпределени в четири възрастови групи. Участниците са от 6 страни: Молдова, Русия, Холандия, Словакия, Сърбия и България. Най-малкият участник е единствено на 5 години. Това е Тереза Терзийска от град Пловдив.
Участниците ще бъдат оценени от авторитетно жури с ръководител проф. Стефан Камиларов - учител по цигулка в Университета по музика и театрални изкуства във Виена, Австрия. Членовете на журито са: Проф. Галина Буйновски - учител в музикален колеж „ Чиприян Порумбеску ” - град Кишинев и заслужил актьор на Република Молдова, Мила Георгиева - концертмайстор на Симфоничния оркестър на радио Щутгарт, Германия, Мичо Димитров - концертмайстор на Оркестъра на Държавна опера – Пловдив, и Румен Джуров - държавен специалист в Дирекция „ Сценични изкуства и художествено обучение “ към Министерство на културата.
Общият награден фонд, който Община Хасково дава на участниците е 6 900 лева, разпределен сред четирите възрастови групи.
На 20 октомври от 16.00 часа ще се състои Церемония по награждаване на участниците и галаконцерт на лауреатите на Международния конкурс за цигулари.
Входът за всички събития е свободен.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР