Хасково. На 9 септември 2017 г. 800 силни малки екоактивисти

...
Хасково. На 9 септември 2017 г. 800 силни малки екоактивисти
Коментари Харесай

Хасково: 800 деца от града се включиха в кампанията „Стара хартия за нова книга“

Хасково. На 9 септември 2017 година 800 мощни дребни екоактивисти се включиха в националната акция „ Стара хартия за нова книга “ в Община Хасково. Те предадоха близо 5 тона остаряла хартия и по този начин избавиха от изсичане 65 дървета. Това оповестиха от пресцентъра на Община Хасково . Под надпис „ Почисти и прочети “ децата научиха повече за преработването, схванаха по какъв начин да събират разделно отпадъците и се снабдиха с над 1000 нови книжки по желание.
В Хаково акцията „ Стара хартия за нова книга “ се организира за втора поредна година и още веднъж беше част от празниците на града на Богородица. Кампанията беше открита от кмета на общината Добри Беливанов, който приветства гостите и посочи значимостта на идеята. Организаторите на самодейността – Виктория Бисерова от Книжен център „ Гринуич “ и Мариана Петкова от „ ЕКОПАК България АД “ – показаха благодарността си към всички присъстващи и подсетиха, че колкото повече остаряла хартия съберат децата, толкоз повече дървета ще спасят от изсичане.
За настроението на присъстващите се погрижи „ Театърът на приказките “ – София с постановката „ Приказка за юначета с празни тумбачета: Хартояд, Пластоядка и Стъклояд в парка “ – история за три животинчета, които живеят в парка и се хранят с боклуци от опаковки. В празничната стратегия се включиха над 150 деца от вокални групи и танцови сформира от град Хасково, измежду които първенците по спортни танци за младежи от клуб „ Гранд “, спортните клубове „ Тангра “, „ Мега спорт “, акробатите от КГС „ Юнак “ и звездите на аеробиката от „Картотека и архив" (служба в ПГУ) „ Виолена “. На сцената на пл. „ Свобода “ се изявиха детската фолклорна групировка на отбор „ Южняци “ и балетна групировка „ Рона “. Младите гении Дария Боева и Тереза Желязкова изненадаха пубиката със своите песни.
Хасково беше първият град хазаин на акцията „ Стара хартия за нова книга “ тази година. Инициатива следва в София на 10 септември, в Русе на 17 септември, в Пловдив на 23 септември и в Бургас на 24 септември.
Средствата от събраната остаряла хартия в Хасково и в другите четири града на самодейността ще бъдат употребявани за издание на специфичното издание на акцията „ Ти можеш да спасиш планетата “, авансово обезпечено от „ ЕКОПАК България “ АД.
Организатори на събитието са „ ЕКОПАК България “ и Книжен център „ Гринуич “. Акцията в Хасково се осъществя с поддръжката на Община Хасково и Регионалната библиотека „ Христо Смирненски “. Партньори на самодейността са са издателствата „ Ентусиаст “, „ ЕГМОНТ “, „ Книгомания “ и самодейността „ Забавното четене “.
Каузата е подкрепена от издателствата „ Хермес “, „ Бард “, Фют “, „ Труд “, „ Сиела “, „ Софтпрес “, „ ПАН “, „ Златното пате “, „ Албо груп “, които предоставиха свои книги, с които да зарадваме всички дребни фенове на преработването. „ Албо Груп “, сътрудници на хартиен център „ Гринуич “, се погрижиха да има доста дарове за всички любознателни деца във викторините.
Началото на идеята „ Стара хартия за нова книга “ бе сложено на 15 септември 2013 година Организаторите Книжен център „ Гринуич “ и „ ЕКОПАК България “ АД и сътрудниците на „ Стара хартия за нова книга “ се сплотиха към концепцията, че е значимо всяко дете още от ранна възраст да се научи да поставя грижи за природата, да събира разделно отпадъците и да има особено отношение към книгата и четенето. За четирите години в самодейността се включиха близо 18 000 деца. Малчуганите, дружно със своите родители, предадоха за преработване 90 тона хартия и получиха над 20 000 книжки. Така всички дружно спасихме от изсичане 1170 дървета.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР