Хасково. Хасково е една от най-добре работещите по програма Топъл

...
Хасково. Хасково е една от най-добре работещите по програма Топъл
Коментари Харесай

Зам.-министър Росица Димитрова: Хасково е една от най-добре работещите общини в социалната сфера

Хасково. Хасково е една от най-добре работещите по стратегия „ Топъл обяд “ - 100 души получават всекидневно топла храна, Общината е пример и за работата по плана „ Приемна грижа “, съобщи Росица Димитрова, заместник-министър на труда и обществената политика, пред присъстващите на районния конгрес „ Деинституционализация на грижата за възрастните хора и хората с увреждания – вероятности и благоприятни условия “ в Хасково. Това оповестиха от пресцентъра на Община Хасково . Форумът бе проведен от Община Хасково, взаимно с Национален алианс за обществена отговорност. В работата му се включиха също ръководителят на Национален алианс за обществена отговорност Георги Георгиев, началникът на отдел в Агенция за обществено подкрепяне Николина Иванова, шефове и чиновници на Дирекциите Социално подкрепяне от региона,представители на Министерство на труда и обществената политика, Агенция за обществено подкрепяне, Национален алианс за обществена отговорност, представители на Областна администрация, общините в област Хасково, ръководители на обществени услуги за пълнолетни лица. Росица Димитрова уточни че Община Хасково още веднъж може да бъде дадена като образец за община, която поддържа обществените услуги и с това че от общинския бюджет се заплащат заплатите на четирима детегледачи в центрове за настаняване от фамилен вид, с която там грижите за децата са на доста по-добро равнище.
Зам.-министър Димитрова сподели, че делът на хората над 65-годишна възраст в страната се усилва всяка година. През 2010-а те са били 17.4%, а прогнозата е да стигнат 32.7% през 2060 година Тя уточни, че с увеличение на каузи на възрастните хора би трябвало да има все по-адекватни обществени услуги за тяхното обгрижване. Целта е те да получат грижи в домашна среда, с цел да не попадат в съответните институции. За задачата би трябвало да се заделят нужните средства в новия бюджет, които да обезпечат работата на персонални и обществени асистенти и домашни помощници. Същевременно ще се цели възстановяване на изискванията в съществуващите институции.
В приветствието си пред форума кметът Добри Беливанов съобщи: „ Община Хасково следва обществено насочена политика. Затова развива необятна гама от обществени услуги за деца и възрастни хора. Тук към този момент са одобрени редица услуги с държавно, локално и планово финансиране, като задачата на предоставяните услуги е поддръжка на локалните общности, уязвимите групи и лицата в риск. В Хасково имаме 8 услуги с държавно финасиране с общ потенциал 350 места, една е услугата с общинско финансиране, където има 150 места. 225 души работят в обществените услуги на общината “. Кметът на Хасково уточни, че се чака в общината да бъдат построени две нови обществени институции за деца, според картата на услугите – Дневен център за деца с увреждания и техните фамилии и Преходно жилище за деца от 15 до 18 години. Предстои и ремонт на съществуващата обществена услуга Център за социална поддръжка с отделяне тук-там за незабавен банкет, с което се чака потенциала на услугата да бъде повишен от 40 на 100 консуматори.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР