Хасково е сред най-слабо развитите икономически области в Южна България.

...
Хасково е сред най-слабо развитите икономически области в Южна България.
Коментари Харесай

ИПИ: Бедност и ниски доходи в Хасковска област  

Хасково е измежду най-слабо развитите стопански области в Южна България. Областта регистрира доста по-ниски от междинните за страната стойности на Брутният вътрешен продукт на човек от популацията и междинна заплата. Това демонстрира проучването „ Регионални профили, индикатори за развиване “на Института за пазарна стопанска система за 2020 година

Доходите на семействата последователно порастват, само че проблемите с бедността и материалните ограничения остават. Благоприятна е динамичността на пазара на труда, като региона има доста ниска безработица, а заетостта също към този момент надвишава междинните за страната стойности.

Налице е забележим дефицит на висшисти, а делът на хората с главно обучение пораства през последните години. Инвестиционната интензивност може да се опише като „ плаха “. Инфраструктурата е релативно добре развита, а качеството й последователно се усъвършенства. Местните налози остават по-ниски от междинните за страната, а през 2020 година част от тях даже се понижават, се показва в разбора.

Според него Област Хасково е добър образец в областта на екологията. Хасково дружно с Кюстендил, имат невисок размер на формираните битови боклуци по отношение на популацията и извънредно висок дял на предадените за отнасяне и преработване боклуци – над 95%. Емисиите на въглероден диоксид в атмосферата на Хасково са релативно ниски. Делът на популацията с достъп до социална канализация и до такава обвързвана в пречиствателни станции за отпадъчни води в двете области обаче изостава, въпреки и с малко, от междинните стойности за страната, се споделя още в разбора на института.

Анализът вижте

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР