Хасково е пред воден режим. За второ поредно лято градът

...
Хасково е пред воден режим. За второ поредно лято градът
Коментари Харесай

Хасково пак пред воден режим

Хасково е пред воден режим. За второ следващо лято градът е изправен пред сходна рецесия.

След като водата беше оповестена за негодна за пиянство поради съществуването на уран, част от кладенците бяха затворени и това сътвори спомагателен проблем.

Бидони с вода на двора, туби в дома – по този начин фамилията на Нежахтин Ариф живее от месеци. Проблемът почнал със прекъсването на нечистите с уран кладенци преди повече от година.

От водното сдружение знаят за казуса, който съгласно тях ще става и по-голям.

„ Просто има дефицит на вода. Когато вали дъжд, се оправяме. С приближаване на огромните жеги не мога да предвиждам какво ще стане. Просто имаме крещяща потребност от тези нови кладенци”, акцентира шефът на ВиК – Хасково инж. Тодор Марков.

Новите кладенци и водопроводи, които страната финансира с близо 2 млн. лв. след експлоадирането на абсурда с урана и радиацията в хасковската вода напролет на предходната година, още не са подготвени. Според общината – поради бавните процедури.

„ Не считам, че е имало закъснение, всичко това е една много комплицирана процедура. До 30 ноември ще си свършим нашето задължение”, уточни зам.-кметът на община Хасково Велин Балкански.

Освен че ще доставят повече вода в града, новите сондажи би трябвало да подобрят и качеството на водата, оповестена за рискова.

„ Забраната към момента важи за целия град. Трябва да получим хубави резултати от всички проби и най-малко два пъти да бъдат потвърдени”, акцентира шефът на РЗИ – Хасково Соня Димитрова.

Резултатите от последните проби от водата демонстрират, че към момента тук-там уранът, въпреки и минимално, е над нормата. Затова градът остава на водоноски. Срокът, в който община Хасково трябваше да построи новите сондажи и водопроводи, към този момент беше удължаван един път. Ако и в този момент от кметството не се оправят в период, ще би трябвало да връщат пари на страната.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР