Хашем Абеди, който помогна на брат си при извършването на

...
Хашем Абеди, който помогна на брат си при извършването на
Коментари Харесай

Братът на атентатора от Манчестър получи 55-годишна присъда |

Хашем Абеди, който оказа помощ на брат си при осъществяването на самоубийствения атентат в края на концерт на Ариана Гранде в Манчестър преди три години, в резултат на който починаха 22 души, беше наказан на 55 години затвор, написа Ройтерс.

Произнасянето на присъдата трябваше да бъде по-рано тази година, само че беше отсрочено поради пандемията.

Съдията Джеръми Бейкър разяснява, че в случай че Хашем е бил над 21 години по време на атентата, присъдата би била пожизнен затвор. Той обаче е бил по-малък, заради което би трябвало да излежи най-малко 55 години, преди да бъде прегледано вероятно искане за предварително освобождение.

През март 23-годишният Хашем Абеди беше приет за отговорен за това, че е насърчавал брат си и е спомогнал за осъществяването на атентата от май 2017 година в британския град. Тогава по-големият му брат - Салман, се взриви в края на концерта, когато родителите пристигаха, с цел да вземат децата си. Сред починалите бяха седем деца, най-малкото от които - на осем години. Ранените бяха 237 души. Атентатът е измежду най-смъртоносните във Англия след бомбените атентати в Лондон от 2005 година, когато починаха 52 души. Хашем отхвърля да е помагал на брат си да възнамерява атентата, написа Асошиейтед прес.

Съдията Джеръми Бейкър съобщи, че те двамата са еднообразно отговорни и че напълно целеустремено са избрали концерта, на който участват младежи. В резултат съвсем половината от жертвите са деца. В лондонския съд “Олд Бейли ” той сподели още, че: " В последна сметка това беше грубо закононарушение: огромно по мащаб, смъртоносно по своята цел и ужасяващо по своите последствия ".

Бейкър добави, че Абеди ще остане зад решетките най-малко 55 години. Той не беше в правосъдната зала, с цел да чуе присъдата. Преди тя да бъде оповестена, имаше чуване на фамилиите на жертвите, които споделиха какво влияние върху тях е оказал атентатът.

Братя Абеди имат либийски корени. Семейството емигрира по време на ръководството на Муамар Кадафи.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР