Хърватският президент е на официално посещение у нас. След Срещата

...
Хърватският президент е на официално посещение у нас. След Срещата
Коментари Харесай

Румен Радев се срещна днес и с хърватския президент Колинда Грабар-Китарович

Хърватският президент е на публично посещаване у нас. След Срещата българският държавен глава разяснява, че България съумя да върне фокуса на Европейски Съюз върху страните от Западните Балкани. Китарович пък уточни, че Хърватия поддържа участието в Европейски Съюз и НАТО на всички прилежащи страни при осъществяване на нужните критерии.

Президентът Радев дефинира връзките сред София и Загреб като образец за положително партньорство и подсилване на стабилността и просперитета на района.
Румен Радев - президент на Република България: Това,което постоянно съм подчертавал пред европейските водачи е,че в случай че ние не предоставим европейска вероятност на Западните Балкани, рано или късно те ще дават балканска вероятност на Европа. И тук мога да ви кажа, че срещаме цялостно схващане.
Хърватия поддържа целта на българското председателство за европейската вероятност на страните от Западните Балкани. Този приоритет ще бъде удължен и и по време на хърватското председателство през 2020 година.

Двамата президенти са разискали опцията за възстановяване на транспортната, енергийната и цифровата съгласуваност. Насърчават и концепцията за откриването на директна авиолиния сред София и Загреб.
 © Българска телеграфна агенция
А по отношение на напрежението сред Европейски Съюз и Русия двамата са единомислещи, че би трябвало да се търси разговор и баланс в връзките.
Румен Радев - президент на Република България: България е предан член на съюзите, в които членува - Европейски Съюз и НАТО. Но това са съюзи,които се основават на доста ясни полезности. Една от тези полезности е прозрачността и с цел да предприемем последващи стъпки, ние би трябвало в действителност да получим ясни и безспорни доказателства. Колинда Грабар-Китарович - президент на Република Хърватия: Много пъти съм казвала, че в случай че към някого се отнасяте като към противник, той скоро ще стане подобен. Трябва да опитаме да върнем разговора сред Европейски Съюз и Русия и да възстановяваме връзките, спазвайки всички условия на интернационалното право.
България отдава извънредно значимо значение на задълбочаването на районното съдействие за укрепването на стабилността на страните от Западните Балкани, уточни пред госта министър председателят Бойко Борисов.

С ръководителя на Народното събрание Китарович разиска парламентарното съдействие сред двете страни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР