Хърватският премиер Андрей Пленкович заяви, че окончателното решение за присъединяването

...
Хърватският премиер Андрей Пленкович заяви, че окончателното решение за присъединяването
Коментари Харесай

Пленкович съобщи кога се очаква окончателното решение за влизането на Хърватия в Шенген

Хърватският министър председател Андрей Пленкович съобщи, че окончателното решение за присъединението на Хърватия към Шенгенското пространство може да се чака при започване на декември, съобщи организация Хина.

Очаква се Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE) на Европейския парламент да гласоподава отчет за готовността на Хърватия за участие в Шенген на 24 или 25 октомври, след което Европейският парламент ще го гласоподава на 9 ноември, съобщи Пленкович на конференция в Загреб в четвъртък.

Окончателното решение се взема от страните членки на Шенген, а ролята на Европейския парламент е единствено консултативна. В процедурния устав се изисква Съветът, т.е. страните членки, да изискат мнение от Европейския парламент, припомня организация Хина.

" Окончателното решение за присъединението на Хърватия към Шенгенското пространство ще бъде показано на Съвета на Европейски Съюз по вътрешни работи най-вероятно при започване на декември ", сподели Пленкович.

Той уточни, че по този метод Хърватия ще извърши двете си стратегически цели за задълбочаване на интеграцията в Европейски Съюз - " влизане в главния кръг от към 15 страни, които са членове както на НАТО, по този начин и на Европейски Съюз, и в Шенгенското пространство и еврозоната ".

Португалският евродепутат Пауло Рангел, който е докладчик на Европейския парламент, отговарящ за правене на мнение по отношение на присъединението на Хърватия към Шенгенското пространство, съобщи в понеделник, че Хърватия е изцяло готова за участие в Шенген.

Пауло Рангел посети Хърватия предходната седмица. Той посети полицейския сектор в Цетинград, центъра за търсещи леговище в Загреб и Дирекцията на полицията и се срещна с висши държавни чиновници.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР