Хърватският генерал Слободан Праляк, който се самоуби в съдебната зала

...
Хърватският генерал Слободан Праляк, който се самоуби в съдебната зала
Коментари Харесай

Генерал Праляк оставил прощално писмо

Хърватският военачалник Слободан Праляк, който се самоуби в правосъдната зала на Хагския арбитражен съд, е оставил прощално писмо.
Праляк изпи отрова минути откакто арбитър на Организация на обединените нации удостовери неговата 20-годишна присъда за военни закононарушения и по-късно умря.
"Не желая нито гроб, нито заравяне, разпръснете пепелта ми над Мирогой /гробището в Загреб/ ", написа в прощалното писмо, оповестява хърватският "Вечерни лист ".
Вестникът написа, че Праляк е изпратил писмото на домашния си адрес още преди две години с условието то да се отвори единствено при положение на неочакваната му гибел.
Според информациите, с които разполага "Вечерни лист ", Праляк е бил подготвен за най-черния сюжет още преди две години, когато почнал да създава проекта си за самоубийство. Изглежда обаче никой, нито членовете на фамилията му, нито приятелите му, са знаели нещо за този проект.
Стотици босненски хървати възпламениха свещи нощес на площадите в градовете в символ на почитание към военачалник Слободан Праляк.
Снимки на Праляк бяха разлепени в доминираните от хървати градове в Босна и Херцеговина, където полицейското наличие е увеличено, с цел да бъдат предотвратени произшествия.
Праляк бе легенда за нас... Той ще живее постоянно в нашите сърца, съобщи Ивица Гаврич, който е бил член на босненските хърватски сили по време на войната от 1992-95 година
Адвокатката на Праляк Нина Пинтер съобщи, че в никакъв случай не е помисляла, че той може да направи такова нещо, заяви Хина. Хърватската телевизия съобщи, че Пинтер е била разпитана от полицията в Холандия, която води следствие за това по какъв начин Праляк е получил съдбовната течност, която изгълта.
Междувременно Европейският съюз прикани балканските водачи да почитат решенията на съда на Организация на обединените нации и да работят за постигането на помиряване и положителни връзки.
Раздаването на правдивост и битката с безнаказаността са фундаментални правила, съобщи в декларация делегацията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР