Хърватски съд се произнесе по аферата „Ина-Мол“, и осъди на

...
Хърватски съд се произнесе по аферата „Ина-Мол“, и осъди на
Коментари Харесай

Хърватия хвърля в затвора свой бивш премиер

Хърватски съд се произнесе по аферата „ Ина-Мол “, и осъди на шест години затвор някогашния хърватски министър председател Иво Санадер за приемане на рушвет, оповестяват локални медии

Освен за приемане на 10 милиона евро рушвет за предаване на контролните права на петролната компания „ Ина “ на унгарското сдружение, някогашният хърватски министър председател е упрекнат, че се е договорил с Жолт Хернади, началник на унгарската компания „ Мол “, да отдели неизгодната част от интервенциите на „ Ина “ преди прехвърлянето.

„ Иво Санадер се е договорил с Жолт Хернади, че за сумата от 10 милиона евро Република Хърватия ще остави на Мол решаващия глас в сдружението „ Ина “. Използвайки позицията и пълномощията на министър-председателя, той е разпоредил, че е належащо да се отдели газовият бизнес на „ Ина “ и да се промени съглашението сред акционерите. На държавно съвещание той е изискал да се одобри уведомлението от „ Мол “, с което се трансферира ръководството на „ Ина “, се показва в решението.

Ако присъдата остане в действие, Санадер би трябвало да върне 10 милиона евро на страната по искане на прокуратурата.

"По време на подробното следствие бяха разпитани 30 очевидци и бяха прочетени голям брой документи, тъй че Съветът заключи, че Санадер е отговорен за приемането, а Хернади за предоставяне на рушвет ", се споделя в обяснението.

Жолт Хернади, ръководителят на „ Мол “, е наказан на две години затвор, само че хърватското правораздаване няма достъп до него.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР