Хърватски банки съобщиха, че се преминали успешнокъм работа в евро

...
Хърватски банки съобщиха, че се преминали успешнокъм работа в евро
Коментари Харесай

Хърватските банки съобщиха, че са преминали успешно към еврото

Хърватски банки оповестиха, че се минали успешнокъм работа в евро след присъединението на страната към еврозоната от 1 януари, заяви ХИНА, представена от Българска телеграфна агенция.

Всички банкови услуги са разполагаем на клиентите.

Успешният преход беше доказан и от Хърватската банкова асоциация, която сплотява 19 водещи банки в Хърватия.

Депозитите на жителите и юридическите лица, както и заемите, бяха автоматизирано конвертирани в евро по закрепения курс, избран със закон. Около 2700 банкомата са софтуерно настроени и заредени с евро в брой. Общо 4000 банкомата би трябвало да са подготвени за работа с евро най-късно до 15 януари. До тогава няма да бъде начислявана такса при изтегляне в брой от банкоматите.

Асоциацията заяви още, че до 1 април в сходство с решението на хърватската централна банка банкоматите ще работят най-вече с банкноти от 10 и 20 евро, с цел да дават на жителите суми с по-малка стойност в първичния стадий от работата с новата валута.

Банкоматите, които са настроени да работят и с банкноти от 50 евро, ще дават сумите до 100 евро постоянно в банкноти от 10 и 20 евро.

От 1 април банкоматите ще стартират да дават банкноти и с различен номинал съгласно политиката на съответната банка.

Банките, финансовата организация и хърватските пощи ще обменят куни против евро без такси през цялата 2023 година, като жителите ще могат да обменят до 100 куни в банкноти или монети при една трансакция.

От 1 януари 2024 година куни против евро ще могат да бъдат обменяни и в хърватската централна банка.

Старите монети ще могат да се обменят за евро до 31 декември 2025 година, а за обмяна на банкноти няма ограничавания в периода.

Обмяната се прави при курс 7,5345 куни за евро.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР