Хърватската полиция потвърди днес, че е получила информация за задържането

...
Хърватската полиция потвърди днес, че е получила информация за задържането
Коментари Харесай

Арестуван е собственикът на фирмата с най-много служители на Балканите

Хърватската полиция удостовери през днешния ден, че е получила информация за задържането на притежателя на затъналата в задължения хърватска хранителна компания " Агрокор " Ивица Тодорич в Лондон, съобщи организация Хина, представена от Българска телеграфна агенция.

Рано тази заран Тодорич е бил извикан в полицията в Лондон и по-късно арестуван. Изправен пред съда, той споделил, че не е склонен да бъде екстрадиран в Хърватия, показва " Ройтерс ".

Още след издаването на интернационална заповед за ареста му Тодорич написа в персоналния си блог, че не се крие и съвестта му е чиста. Той съобщи също, че човешките му права са " надълбоко нарушени " и обвиняванията против него са " политическо гонене ".

Хърватската полиция заяви, че Тодорич е арестуван по европейска заповед за арест, издадена от Хърватия, където предприемачът, дружно с още 14 души, е разследван поради събитията, довели до дълговата рецесия в " Агрокор ".
Бизнесменът, който Хърватия упреква в " корупция и подправяне на документи ", бе включен в листата на Европол на най-издирваните бегълци.

След издаването на европейска заповед за арест на Тодорич, която важи единствено за страните от Европейския съюз, на 25 октомври и Интерпол издаде алена бюлетина за издирването му.

Тодорич е упрекнат в нелегално придобиване на десетки милиони евро.

 Къщата на Ивица Тодорич в Загреб.
© Reuters

Къщата на Ивица Тодорич в Загреб.

" Агрокор ", най-голямата частна компания за търговия на дребно в Хърватия и максимален шеф на Балканите, натрупа към 5.8 милиарда евро задължения. Компанията, основана през 70-те години, се разрасна дотолкоз, че присъединяване ѝ в брутния вътрешен артикул доближи 15%, а задълженията й са толкоз огромни, че държавното управление се притеснява да не застрашат финансовата непоклатимост в страната, отбелязва " Асошиейтед прес ".

Въпреки че Тодорич още е притежател на 95 % от " Агрокор ", държавното управление пое ръководството на компанията, с цел да се опита да я избави от възможен банкрут, който ще има фрапантен резултат върху стопанската система и ще коства загубата на хиляди работни места.

Премиерът Андрей Пленкович съобщи през днешния ден, че не е сюрпризиран от обстоятелството, че Тодорич се е предал на лондонската полиция, и сподели, че в този момент се чака нормалната процедура за екстрадиция.

" Като обвинен Тодорич има свои права, които, допускам, ще употребява ", сподели министър председателят, без са наеме да предвижда по кое време предприемачът ще бъде предаден на хърватските управляващи.

Хърватският президент Колинда Грабар Китарович съобщи през днешния ден, че аферата " Агрокор " е най-големият скандал в страната с последствия за стабилността на стопанската система, кредиторите и доставчиците на компанията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР