Хърватската Pet Network International, която работи на пет балкански пазара,

...
Хърватската Pet Network International, която работи на пет балкански пазара,
Коментари Харесай

Нечовешкото придобиване на зоомагазини "Д-р Стефанов"

Хърватската Pet Network International, която работи на пет балкански пазара, купи българската най-голяма верига зоомагазини " Д-р Стефанов ". Бизнесът ще продължи да носи досегашното си име, като следва отваряне на 10 нови обекта през 2023 година С 45 магазина след година веригата се цели в 30% пазарен дял, а до 5 години - в удвояване на обектите.
Българският водач в бранша за скотски артикули зоомагазини " Д-р Стефанов " стана част от хърватската група Pet Network International, която до момента в България оперираше през марката Maxi Pet. Сделката е за 100% от дяловете в сдружението " Зоо Груп Стефанов ", цената не е оповестена, договарянията са почнали пролетта и са приключили в края на предходната година. Трима от общо четиримата досегашни съдружници в българската верига влизат с дребен миноритарен дял в хърватската компания майка, а CEO на бизнеса остава Марио Иванов. Досегашните магазини на PNI следва да бъдат ребрандирани от Maxi Pet на зоомагазини " Нечовешки магазини Д-р Стефанов ". С това обектите на бизнеса в страната стават 35.

Регионален водач Pet Network International (PNI) е хърватско сдружение с над 200 търговски обекта и наличие в Словения, Румъния и Сърбия, учредено през 2018 година През лятото на 2021 година американската Rohatyn Group (TRG) продава компанията на фонда Alvarez and Marsal Capital Europe в договорка на стойност от 260 млн. евро. В България PNI навлиза през 2020 година под името Maxi Pet, само че от този момент българското записано сдружение " Пет Нетуърк БГ " работи на загуба. Справка на финансовите доклади в Търговския указател демонстрира, че компанията губи 643 хиляди лв. през 2020 година и 1.5 млн. лв. през 2021 година
Реклама
Към датата на сливането с " Нечовешките магазини " Maxi Pet има 5 обекта на територията на страната. С придобиването PNI цели да стане пазарен водач в България, какъвто е в останалите 4 пазара, споделя Тимо Терво, CEO на групата, в диалог с " Капитал ".

" Търсим лидерска позиция във всеки пазар, в който навлизаме, като от време на време това става посредством обединение с локалния максимален състезател или органически напредък на наш личен бранд ", споделя той. В Хърватия и Сърбия групата съумява да реализира органически напредък. В Словения, където групата има към 90% пазарен дял, оперира през марката Mr. Pet, а в Румъния комбинира своята марка с придобиването на локалния водач Animax.

През май 2022 година, две години след отварянето на първия магазин на Maxi Pet в София, групата взема решение да потърси локалния пазарен водач в сегмента и да го купи. " В случая най-бързият метод да реализираме водачество беше да поемем марката " Д-р Стефанов ", тъй като Maxi Pet не растеше ", споделя Терво.
За договорката " Зоо Груп Стефанов " употребяват помощта на екипа на E&Y Фотограф: Цветелина Белутова
Брой до 100 Общият пазарен дял на двете вериги след сливането е към 24% от бранша за скотски артикули. Точни калкулации на пазарен дял в България обаче, изяснява Марио Иванов, са съвсем невъзможни. " Това се дължи на продажбите в сивия бранш. Има голям брой дребни играчи, които не заплащат налози, и е мъчно да се направи настояща сметка на търсенето и продажбите в страната ", прибавя той. През есента той оцени пазара в профилираните магазини (извън веригите хипермаркети) на към 120 млн. лева
Реклама
" Зоо Груп Стефанов " вършат проучване на пазара, като наблюдават продажбите на основните вносители на артикули, и дефинира своя дял по отношение на % продажби, които минават през обектите на зоомагазините им. В рамките на идващите 12 месеца задачата е да се доближи 30-процентов пазарен дял на веригата, споделя Иванов.

До края на 2023 година се възнамерява и откриването на 10 нови и 5 ребрандирани някогашни Maxi Pet магазина, с което общият брой обекти на " Д-р Стефанов " ще бъде 45. В момента " Д-р Стефанов " участва в София, Варна, Пловдив, Шумен, Перник, Елин Пелин, Бургас, Стара Загора и Русе. Отварянето на нови обекти следва в София, Бургас и Варна. А в идващите 3 до 5 години, споделя Терво, чакат да доближат 100 търговски обекта в страната.

Основен фокус на веригата продължава да бъде столицата, където и до момента има най-вече обекти на " Д-р Стефанов ". " Разглеждайки целия пазар, София е нашата съществена дестинация заради растящите трендове за хуманизирането на домашни любимци. Собствениците на животни там са по-склонни да ги обличат, да купуват премиум артикули и да се възползват от спомагателни услуги ", споделя Терво. Повече избор и по-изгодни цени А с изключение на нови магазини след придобиването на бизнеса " Д-р Стефанов " ще предлага и по-богат набор от услуги, в това число дневна грижа за кучета, грууминг салони, срещи за кучета и други, споделя Терво, който през декември участва на откриването на първия МЕГАзин на " Д-р Стефанов " в търговски комплекс " Фантастико " на бул. " Симеоновско шосе " в София.
Най-новият и огромен обект на веригата се намира в търговски комплекс " Фантастико " на бул. " Симеоновско шосе " 87А Фотограф: Надежда Чипева
Цели 25% от бизнеса на " Нечовешките магазини " са обекти чартърен във " Фантастико ", като столичната комерсиална верига работи извънредно с техните магазини за артикули за домашни любимци. Освен с " Фантастико " неотдавна има партньорство и с в страната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР