Хърватия влезе в историята на футбола като първия отбор от

...
Хърватия влезе в историята на футбола като първия отбор от
Коментари Харесай

Обречени ли са хърватите във финала с Франция

Хърватия влезе в историята на футбола като първия тим от Балканския полуостров, който се класира за край на международно състезание. С население от малко над 4 млн. души това е най-малката страна, която ще спор за международната купа, от Уругвай през 1950 година

В неделя от 18.00 часа - във край, който надали някой е очаквал преди шампионата - хърватите ще се изправят против Франция в опит да се опълчват на естествения ред и да донесат ново отчаяние на може би най-талантливата генерация в международния футбол.

Хърватия ще влезе в борбата за трофея като новобранец. Въпреки безспорната класа на халфовата им линия, построена от играчи на " Реал " (Мадрид) и " Барселона ", възможностите на хърватите не наподобяват изключително огромни.

Срещу тях ще бъде един впечатляващ в техническо и физическо отношение тим, в който мъчно могат да бъдат открити каквито и да е слаби места. Колко огромно обаче е преимуществото на френския тим и имат ли шансове хърватите са сътворят една от най-големите приказки в историята на футбола?

Два са огромните въпроса, които витаят в пространството преди огромния конфликт - какъв брой физически сили са останали в хърватските футболисти след трите изтощителни борби с Дания, Русия и Англия и ще се оправят ли този път французите с ролята на любимец, откакто се провалиха преди две години във финала на европейското състезание против Португалия.

Хърватия мина през продължения във всеки един от трите си мача в директните елиминации. В допълнение тимът, воден от Златко Далич, оцеля два пъти след постоянно прочувствено изстискващите осъществявания на дузпи. Франция завоюва своите срещи в постоянното време.

С 90 минути повече футбол в краката си хърватите без подозрение ще бъдат по-изтощеният тим. Те изрично потвърдиха своята физическа и психическа резистентност, само че изразходваната сила неизбежно ще окаже въздействие.

" Някои футболисти играха с дребни контузии, с които при други условия не биха играли. Двамата играха на половин крайник, само че това не си пролича ", сподели Далич след прочувствената победа против Англия в полуфиналите.

 Обречени ли са хърватите във финала с Франция
© Reuters

" Когато подготвях стартовия състав за мача, никой не искаше да остане отвън него. Никой не сподели, че не е подготвен да играе в продълженията. Никой не искаше да бъде сменен. Това приказва за темперамент и ме кара да се усещам горделив ", добави селекционерът на Хърватия.

Хърватите са увещание, че още веднъж ще съумеят да преодолеят болките и умората, тъй като им следва най-важния мач в тяхната история. " Бяхме като лъвове против Англия и ще бъдем същите във финала ", закани се Марио Манджукич.

Дори умората да не се окаже толкоз огромен фактор във финала, хърватите мъчно могат да се опълчват на играта, която ще предложи Франция. Като качество в средата на терена Хърватия може да се мери с всеки един тим в света. Полузащитата, дирижирана от Лука Модрич и Иван Ракитич, може да управлява ловко темпото на игра и да господства в огромни интервали от мачовете.

Големият проблем за хърватите е, че Франция разполага с доста солидна отбрана и още по-солиден отбранителен вал в халфовата линия. Разполагащите с неизчерпаема сила Нголо Канте и Блез Матуиди ще опитат да " задушат " Модрич и Ракитич, като непрестанно стоят покрай тях и не им дават никакво пространство да разгърната играта на Хърватия със своите подавания.

Оттам за Манджукич, Перишич и Ребич ще бъде доста мъчно да намират позиции наоколо до вратата. Високите надали биха могли да бъдат опция за Хърватия - без значение от мощта на Манджукич, тъй като Самуел Юмтити и Рафаел Варан наподобяват много постоянни в такива обстановки.

Paul Pogba has a warning for Croatia.

France won't make the same mistake twice. pic.twitter.com/dk4jO4fyUh
— ESPN FC (@ESPNFC) 13 юли 2018 година

Французите най-вероятно ще одобряват играта в своята половина и ще желаят да изолират техничните халфове на противника, както се случи в полуфинал с Белгия. " Петлите " ще дадат контрола върху топката на хърватите и ще разчитат на скоростта си в офанзива и силата си при статичните положения. Именно в последните два детайла се крият слабостите на хърватския тим, който позволи гол във всеки един от последните си четири мача.

За левия бек Иван Стринич следва грамаден тест. Той ще би трябвало да се оправи с неудържимия Килиън Мбапе, чиито пробиви по десния фланг са голяма опасност за всеки един тим. В допълнение изключителната класа на Антоан Гризман носи заплаха от всяка позиция и обстановка. Липсата на деятелен халф като Канте, който при нужда да покрива всяка зона, прави задачата на крайните бранители на Хърватия още по-трудна.

Оливие Жиру е много подложен на критика за неналичието на удари и дългата си серия от минути без гол. Присъствието му обаче е основно за Франция, тъй като силата му в битката за първа топка дава предпоставките за скоростните офанзиви на тима. Със задачата да обезврежда Жиру ще бъде претрупан Деян Ловрен, който е податлив да се пропуква под напън.

 Обречени ли са хърватите във финала с Франция
© Reuters

Французите демонстрираха, че са много рискови и при статичните положения. Точно те се оказа основни в последните два мача, откакто центрирания от корнери донесоха първия гол във вратата на Уругвай и единствения против Белгия.

Всички предпоставки Франция да стъпи за повторно на международния връх са налице. За Хърватия по-скоро остава вярата, че " петлите " няма да устоят на натиска от огромните упования и ще рухнат душевен, както против Португалия на Евро 2016.

" Още помня какво се случи преди две години. Беше толкоз мъчително. Искаме да спечелим идния край, тъй като към момента не сме преодолели финала на европейското. Това е спорт и ние имаме шанса и привилегията да донесем наслада на френския народ ", съобщи Дидие Дешан.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Световното по футбол (439)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР