Хърватия върви по нашите стъпки, но с около година закъснениеНай-ранната

...
Хърватия върви по нашите стъпки, но с около година закъснениеНай-ранната
Коментари Харесай

2022 – най-ранната дата за влизането ни в Еврозоната

Хърватия върви по нашите стъпки, само че с към година забавяне
Най-ранната допустима дата за въвеждането на еврото в България е 2022 година Новината беше обявена пред БНР от заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

До няколко месеца ще стане ясно и дали страната ни е подготвена за влизане в „ чакалнята на еврото “.

„ За да се случи това, би трябвало да получи утвърждението на всички страни от еврозоната плюс Дания, която е член на механизма, както и от ЕЦБ. Ако извършите условията, няма причина за отвод. Ако всичко е наред с прегледа на активите в банковата система в България, страната може да се причисли към ERM II в средата на тази година. След това би трябвало да минат най-малко три години. Първите две са за покриване на маастрихтските критерии, а идната година – за оценка на постигнатите резултати и подготвителни действия “, изясни Домбровскис.

Хърватия, която също има валутен ръб, само че с плаващ курс към еврото, върви по пътя на България с към година забавяне.

„ От тази позиция Хърватия може да употребява образеца на България. Разбира се, поради спецификите на обособените страни, провокациите могат да бъдат разнообразни “, акцентира той.

По-ниски лихви, по-прозрачно образуване на паричната политика и предвидимост на бизнес средата, са част от позитивите на еврото, акцентира Домбровскис./tribune.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР