Хърватия става 20-ият член на еврозоната и 27-ият на Шенгенското

...
Хърватия става 20-ият член на еврозоната и 27-ият на Шенгенското
Коментари Харесай

Хърватия влезе в еврозоната и Шенген. Какво се променя?

Хърватия става 20-ият член на еврозоната и 27-ият на Шенгенското пространство от 1 януари. Това поставя завършек на дълъг стадий, в който не бяха одобрявани нови членове - в еврозоната от 2008 година, а в Шенген - от 2015 година.

България и Румъния от 11 години чакат за участие при изпълнени механически критерии за присъединение, само че Европейска комисия още веднъж, като разгласи, че единствено Хърватия е изпълнила напълно условия.

По мотив приемането в Загреб чакат ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен .

Заради смяната се отстраняват над 70 гранични пункта със Словения и Унгария и 12 по морската граница, оповестява БНР.

Докато мнозина приветстват края на граничния надзор, някои се притесняват от промяната на валутата. Десните опозиционни партии споделят, че това е от изгода единствено за огромни страни като Германия и Франция .

Хърватските управляващи обаче опазиха решенията за присъединение към еврозоната и Шенген, като министър председателят Андрей Пленкович сподели, че те са „ две стратегически цели за по-дълбока интеграция в Европейски Съюз “.

Приемането на Хърватия в Шенгенското пространство не трансформира нищо в изискванията за влизане на български жители и транспортни средства. Те отново ще би трябвало да демонстрират документите си за идентичност, за разлика от идващите от шенгенски страни, за които контролът се отстранява напълно.

Проверките по вътрешните въздушни граници ще отпаднат от 26 март , с цел да съвпадне това с датите на влизане в действие на лятното часово време на Международната асоциация за въздушен превоз (IATA), оповестява " Дневник ".

Еврото към този момент значително участва в Хърватия. Около 80% от банковите депозити са деноминирани в евро и главните търговски сътрудници на Загреб са в еврозоната. Хърватите от дълго време правят оценка своите най-ценни активи като коли и жилища в евро, показвайки липса на доверие в локалната валута.

„ Еврото сигурно носи икономическа непоклатимост и сигурност “, сподели Ана Сабич от Хърватската национална банка пред Агенция Франс Прес.

От 1 януари националната парична единица ще се обменя при курс от 1 евро за 7.53450 хърватски куни . Двете валути ще се употребяват редом за две седмици. При приемане на заплащане в куни, рестото ще бъде връщано в евро, с цел да може последователно хърватска валута да бъде изтеглена от обращение. От някои банкомати към този момент може да се теглят евробанкноти.

Инфлацията в Хърватия доближи 13,5% през ноември.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР