Хърватия стана член на Шенгенското пространство и 20-ият член на

...
Хърватия стана член на Шенгенското пространство и 20-ият член на
Коментари Харесай

Хърватия в Шенген: Какво се променя по границите?

Хърватия стана член на Шенгенското пространство и 20-ият член на еврозоната. За първи път страна членка на Европейския съюз в един и същи ден се причислява към европейския валутен съюз и пространството за пътувания без граничен надзор в Европа.

Хърватия отстрани 73 гранични пункта със съседките си Словения и Унгария, които също са членки на Шенген, и 12 гранични пункта на морската граница.

Проверките по вътрешните въздушни граници ще отпаднат от 26 март поради механически елементи. Загреб също по този начин ще стартира да издава шенгенски визи и ще може да употребява пълноценно Шенгенската осведомителна система.

На този граничен пункт някои бяха пристигнали просто, с цел да ревизират по какъв начин се минава границата.

За 4-милионната Хърватия отпадането на рестриктивните мерки значи повече туристи, най-много от Италия. Много италианци избират да прекарат лятната си почивка в балканската страна, само че точно опашките по границата до момента бяха най-големият проблем.

Присъединяването към Шенген значи за Загреб и по-бърз и на ниска цена поток на артикули и услуги, усилване на конкурентоспособността на хърватската стопанска система и повишение на приходите от туризъм, който е водещ бранш за страната, а също в допълнение поощряване за задграничните вложители.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР