Хърватия ще наложи таван на цените на електроенергията от 1

...
Хърватия ще наложи таван на цените на електроенергията от 1
Коментари Харесай

Хърватия въвежда таван на цените на тока

Хърватия ще наложи таван на цените на електрическата енергия от 1 октомври до 1 март, с цел да помогне на бизнеса и семействата да се оправят с възходящата инфлация и енергийната рецесия. Това разгласи министър председателят Андрей Пленкович, представен от " Ройтерс ".

През юли инфлацията в Хърватия, която би трябвало да се причисли към еврозоната през януари следващата година, доближи рекордно високо равнище от 12,3% на годишна база.

Пленкович съобщи, че цената на електрическата енергия за семействата ще бъде лимитирана до 59 евро/мВтч и 88 евро/мВтч според от шестмесечното ползване.

Той също по този начин прикани хората да пестят сила, защото страната усети въздействието на международните рецесии, произлизащи от войната в Украйна, световното стопляне и пандемията от COVID-19.
 Лиз Тръс замразява сметките за сила на британците
Лиз Тръс замразява сметките за сила на британците

Схемата ще се финансира със заеми

Икономията на сила укрепва нашата резистентност и ни разрешава да оказваме помощ на тези, които се нуждаят най-вече от нея, посочи Пленкович.

За учебни заведения, музеи, лечебни заведения и други публични институции електрическата енергия ще бъде лимитирана до 62 евро/мВтч. За бизнеса цените ще варират сред 180 евро/мвтч и 230 евро/мвтч според от потреблението.

Хърватското държавно управление към този момент реши да ограничи и цените на газа до 1 април.

45% от годишните потребности на страната от електрическа енергия, както и към 77% от потреблението й на природен газ идват от импорт.
 Европейски Съюз ще предложи таван на цените на съветския газ
Европейски Съюз ще предложи таван на цените на съветския газ

Фон дер Лайен желае и понижаване на потреблението на ток в пиковите часове
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР