Хърватия приключи успешно преминаването към еврото. 14-дневният период на двойно

...
Хърватия приключи успешно преминаването към еврото. 14-дневният период на двойно
Коментари Харесай

ЕК: Еврото е въведено успешно в Хърватия

Хърватия завърши сполучливо прекосяването към еврото. 14-дневният интервал на двойно обращение (когато могат да се употребяват както куната, по този начин и еврото) завърши на 14 януари. Плащанията към този момент не могат да се правят в куни, оповестиха от представителството на Европейска комисия.

Според изследване на Европейската комисия, извършено на 13 и 14 януари, съвсем всички заплащания в брой в магазините (89 %) са осъществени в евро. Почти всички покупко-продажби (99 %) са довели до това, че потребителите получават ресто единствено в евро. 67 % от интервюираните хърватски жители декларират, че към този момент носят единствено евробанкноти, а 68 % декларират, че носят единствено евромонети.

За да защитят потребителите и да отговорят на опасенията по отношение на непозволено нарастване на цените в интервала на прекосяване към еврото, хърватските управляващи подхващат дейни ограничения в сходство с разпоредбите за въвеждане на еврото („ Закон за еврото “). Двойното обозначаване на цените в куни и евро стана наложително на 5 септември 2022 година и ще се ползва до 31 декември 2023 година Беше въведен Етичен кодекс на предприятията, с цел да се подсигурява непоклатимост на цените на стоките и услугите , като се помогне на предприятията вярно да преизчисляват и демонстрират цените, без безпричинно нарастване. Национален надзорен орган е претрупан със задачата да следи и управлява цените и може да подхваща подобаващи ограничения при положение на нарушавания.

Банкнотите и монетите в куни могат да бъдат обменяни за евробанкноти и монети във финансовата организация и пощенските станции до 30 юни 2023 година Обменът е безвъзмезден. Обменът на куни в комерсиалните банки е вероятен до 31 декември 2023 година

Националната централна банка на Хърватия ще обменя банкноти куни без ограничаване във времето, а куна монети — до 31 декември 2025 г.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР