Хърватия отговаря на необходимите условия, за да стане член на

...
Хърватия отговаря на необходимите условия, за да стане член на
Коментари Харесай

Евродепутатите подкрепят присъединяването на Хърватия към Шенген

Хърватия дава отговор на нужните условия, с цел да стане член на Шенгенското пространство
• Сега Съветът би трябвало да вземе решение за унищожаване на граничния надзор
• Спазването на главните права по външните граници следва да се прави оценка непрестанно
В четвъртък членовете на Екологичен потенциал поддържаха премахването на контрола по вътрешните граници сред Шенгенското пространство и Хърватия.
В отчет, признат с 534 гласа „ за “, 53 гласа „ срещу “ и 25 гласа „ въздържал се “, Европейският парламент утвърждава приемането на Хърватия за пълновръстен член на Шенгенското пространство. На 9 декември 2021 година Съветът удостовери, че Хърватия е изпълнила всички нужни условия за цялостното използване на разпоредбите на Шенген. Сега евродепутатите приканват Съвета да продължи процеса и да одобри дефинитивно решение за унищожаване на граничния надзор.

Основните права би трябвало да бъдат спазвани

За да се подсигурява спазването на главните права по външните граници на Европейски Съюз, членовете на Екологичен потенциал упорстват Хърватия да осведоми Парламента и Съвета за това по какъв начин е изпълнила проекта си за деяние (за повече детайлности вж. известието на Комисията) за ръководство на външните граници на Европейски Съюз, и по-специално за самостоятелния механизъм за наблюдаване на дейностите на полицейските чиновници. Във връзка със сигналите за отбиване по хърватските граници, евродепутатите желаят Комисията да оцени ръководството на външните граници на Хърватия и аспектите на главните права (включително посредством визити на място) като част от програмата за оценка на Шенген.

Контекст

Европейският парламент от дълго време се застъпва за разширението на Шенгенското пространство, което през днешния ден включва 26 страни (всички страни членки на Европейски Съюз като се изключи България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния, както и Норвегия, Исландия, Швейцария и Лихтенщайн, които не са членки на ЕС). През 2018 година членовете на Екологичен потенциал обявиха, че Хърватия би трябвало да бъде призната в Шенген, незабавно щом извърши нужните критерии. На 18 октомври 2022 година те също по този начин показаха поддръжката си за незабавното приемане на България и Румъния.

Цитат

След гласуването докладчикът Паулу Ранжел (ЕНП, ПТ) съобщи: „ Хърватия мина през най-всеобхватната оценка за участие в Шенген от всички страни от Европейски Съюз до момента. Тя е изпълнила 281 рекомендации в 8 области на шенгенското законодателство. Комисията и Съветът потвърдиха готовността на страната да ползва напълно шенгенските правила. Европейският парламент е изцяло склонен: премахването на контрола по вътрешните граници би трябвало да стане до края на тази година! “

Следващи стъпки

Окончателното решение за унищожаване на вътрешния граничен надзор би трябвало да бъде взето с единогласие от Съвета на Европейски Съюз.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР