Хърватия очаква да покрие техническите критерии за Шенгенската зона до

...
Хърватия очаква да покрие техническите критерии за Шенгенската зона до
Коментари Харесай

Хърватия очаква да се присъедини към Шенген през 2020 г.

Хърватия чака да покрие техническите критерии за Шенгенската зона до края на годината и се надява до 2020 година да се причисли.

Това заяви почитан представител на вътрешното министерство на западнобалканската страна, представен от " Ройтерс ".

Хърватия една от шест страни членки, които не са част от зоната , в която влизат 22 страни членки на Европейски Съюз и четири страни, които не са част от Общността - Норвегия, Исландия, Швейцария и Лихтенщайн.

" Целта ни е да осъществим всички механически критерии до края на тази година. След това Европейската комисия би трябвало да даде оценка дали сме готови да се присъединим, което ниe се надяваме да направиm преди идващите избори за Европейски парламент през идващия май ", сподели Терезия Грас, секретар на силовото ведомство.

Грас акцентира в изявление за " Ройтерс ", че участие в зоната ще помогне за възстановяване на сигурността на Хърватия и Европейски Съюз. Тя счита, че свободното придвижване на хора също по този начин ще е в интерес на стопанската система, изключително за туризма, защото 20% от Брутният вътрешен продукт на Хърватия идват от този бранш.

" Контролът над външните граници на Европейски Съюз е най-важният аспект в нашата подготовка. Ние към този момент изцяло оборудвахме нашата граница със Сърбия и в този момент го вършим и с границата с Босна ", означи Грас.

Консервативното държавно управление на Хърватия също се надява през 2020 година да влезе в Механизма на валутните курсове, чакалнята на еврозоната.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР