Хърватия очаква да изпълни техническите критерии за влизане в Шенгенската

...
Хърватия очаква да изпълни техническите критерии за влизане в Шенгенската
Коментари Харесай

Хърватия очаква да се присъедини в Шенген до 2020 г.

Хърватия чака да извърши техническите критерии за влизане в Шенгенската зона до края на годината и се надява да се причисли към страните в състава ѝ до 2020 година Това оповестява почитан представител на вътрешното министерство в Загреб, сочи телевизия Блумбърг.

Хърватия е една от шестте страни членки на Европейския съюз, която не е част от зоната за свободно придвижване, в която влизат общо 22 страни, всички от които са членки на Европейски Съюз, като се изключи Норвегия, Исландия, Швейцария и Лихтенщайн. „ Нашата цел е да осъществим техническите критерии до края на тази година. Европейската комисия по-късно би трябвало да направи оценка дали сме подготвени да се присъединим, което се надяваме, че ще стане преди идващите избори за Европейски парламент идващия май “, съобщи държавният секретар на вътрешното министерство Терезия Грас в изявление за Ройтерс.

По думите ѝ участието в Шенгенската зона ще спомогне за подобряването на сигурността на страната, както и на Европейски Съюз. Свободното придвижване на хора също по този начин ще и от изгода за стопанската система, изключително за туризма, който способства за 20% от хърватския БВП. „ Контролът върху външните граници на Европейски Съюз е най-изискващия аспект от нашата подготовка. Ние към този момент напълно оборудвахме нашата граница със Сърбия и в този момент вършим това на границата си с Босна “, съобщи Грас.

Хърватия е една о многото страни по пътя на миграционните талази към Западна и Северна Европа. Към края на септември броят на незаконни мигранти в страната е повишен с над 30% от 4800 души предходната година, оповестиха от полицията този месец. Основна част от тях идват от Афганистан.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР