Хърватия ни засрами.Малката държава на Адриатическо море, извоювала независимостта си

...
Хърватия ни засрами.Малката държава на Адриатическо море, извоювала независимостта си
Коментари Харесай

Хърватия показа на България, че сами сме си виновни, че сме винаги последни

Хърватия ни засрами.

Малката страна на Адриатическо море, извоювала независимостта си от белградския модел в кръвопролитна война, която влезе в Европейски Съюз 6 години след нас – през 2013 година, ни задмина шеметно.

Днес Хърватия стана член на еврозоната и влезе Шенген. Така страната се трансформира в единствената до момента страна, която по едно и също време се причислява и към двете структури.

Няма друго място, което да символизира новото начало по-добре от хърватско-словенската граница в новогодишния ден, съобщи председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен във връзка присъединението на Хърватия към двете най-важни пространства в Европа – финансовото и на свободното придвижване.

Това е ден за празнуване, това е сезонът на новото начало, сподели още Фон дер Лайен на граничния пункт Брегана, на който контролът бе отстранен след присъединението към Шенген, където европейската представителка дойде дружно с хърватския министър-председател Андрей Пленкович и словенския президент Наташа Пирц Мусар. 

Председателката на Европейска комисия назова влизането на Хърватия в зоната на свободно придвижване и еврозоната голямо достижение за най-младата членка на Европейския съюз. 

В среднощ, след по-малко от 10 години участие в Европейския съюз, Хърватия стана член на Шенгенското пространство, като по този метод се причисли към клуба на 26 други страни и 420 милиона души в най-голямата в света зона за свободно придвижване сред страните. 

Присъединяването към еврозоната бе маркирано на гала след среднощ пред основната постройка на хърватската централна банка, където финансовият министър и гуверньорът алегорично изтеглиха от банкомати по 50 евро. Министър Марко Приморац назова днешния ден исторически за страната и изрази убеденост, че приемането на еврото в тези неспокойни времена ще предложи спомагателна непоклатимост и ще спомага за растежа на хърватската стопанска система.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР