Хърватия, която е кандидат за чакалнята на еврото – ERM

...
Хърватия, която е кандидат за чакалнята на еврото – ERM
Коментари Харесай

Хърватия договори 2 млрд. евро суап от ЕЦБ

Хърватия, която е претендент за чакалнята на еврото – ERM II, както България, е договорила суап линия от Европейската централна банка в размер на 2 милиарда евро, заяви ЕЦБ на 15 април.

Миналата седмица министър председателят Бойко Борисов употребява суап линиите от ЕЦБ като мотив България да влезе допустимо най-бързо в ългария да влезе допустимо най-бързо в ERM II, само че се оказа, че те са налични и сега за всички страни в Европейски Съюз, в това число България, както и за страни отвън нея като Съединени американски щати, Китай, Швейцария и други

" Ще аплайваме в еврозоната до края на април. Убеден съм, че ще бъдем признати. Ще ни разрешат и суапови по-късно заплащания и ще се закачим за главния тръбопровод в Европейския съюз ", изясни министър председателят на 10 април.

ЕЦБ и Хърватската национална банка са се споразумели за суап линията, която може да обезпечи евроликвидност на хърватски финансови институции на стойност до 2 милиарда евро при потребност. Централната банка на Хърватия ще може да получи средствата като заем против хърватски крони за най-много от 3 месеца, като суап линията ще е дейна до 31 декември 2020 година

На 20 март и Дания, която е единствената страна в ERM II понастоящем, реактивира суап линията си от предходната финансова рецесия, като цената ѝ бе увеличена от 12 на 24 милиарда евро.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР