Хърватия е изпълнена с увереност, а нейните лидери смятат, че

...
Хърватия е изпълнена с увереност, а нейните лидери смятат, че
Коментари Харесай

Хърватия мечтае за еврото толкова силно, колкото и за световната титла по футбол

Хърватия е изпълнена с убеденост, а нейните водачи считат, че е време най-новият член на Европейския съюз да направи стъпка напред освен на футболната, само че и на икономическата сцена, споделя Bloomberg.

На държавното съвещание в четвъртък всички министри гордо носеха екипи на националния тим по футбол, в чест на успеха над Англия и класирането на първия в историята на страната край на Световно състезание.

След като към този момент се причисли към елитната група страни, достигнали до край на Мондиал, Хърватия има за цел да влезе в различен клуб: еврозоната. Балканската страна прави значима стъпка за постигането на тази цел в петък, гласувайки за преизбирането на проевропейския шеф на централната банка.

Много от по-бедните страни в Европейски Съюз виждат общата валута като метод за подсилване на мястото си в един все по-разделен съюз.

Докато някои от някогашните социалистически страни, като Полша, Чехия и Унгария, нямат изключително предпочитание да преминат към еврото, други са нетърпеливи да се причислят към общата валута.

България и Румъния са в разнообразни стадии на подготовка, а Хърватия удостовери уговорката си тази седмица, номинирайки Борис Вуйчич за нов мандат отпред на централната банка. Кандидатурата му ще бъде гласувана от Народното събрание в петък.

" Влизането в еврозоната би трябвало да бъде потребно за Хърватия. Но процесът може да бъде сложен ", съобщи Желко Ловринчевич, професор в Икономическия институт в Загреб.

Очаква се преизбирането на Вуйчич да помогне на премиера Андрей Пленкович, който даде обещание страната да влезе в така наречен " чакалня " на еврозоната - валутният механизъм ERM-2, до 2020 година

Големият въпрос е до каква степен валутният съюз, който преди малко си отдъхна след гръцката дългова рецесия, е подготвен да одобри различен балкански член. Въпреки че е механически подготвена, балканската й съседка България е в развой на мъчно кандидатстване за ERM-2, след хладната реакция на Европейската централна банка и Европейската комисия.

Макар да е по-богата от България, Хърватия не дава отговор на всички стопански условия за влизане в чакалнята на еврото. Въпреки че хърватската куна е обвързана с еврото и поддържа постоянен курс по отношение на европейската валута, а страната завърши предходната година с бюджетен остатък, тя не покри маастрихтските критерии за инфлация и дълг. Дългът е 78% от хърватската икономическа продукция през 2017 година, доста над оптималния таван от 60%.

Служителите на Европейски Съюз също са по-предпазливи по отношение на разширението на еврозоната след кавги за пране на пари в източноевропейски страни като Латвия и Естония.

Въпреки че банковият й бранш е постоянен и до момента не е понасял сериозен удар, най-голямата компания в Хърватия - Агрокор разгласи несъстоятелност, което раздруса заемодателите и провокира оставката на вицепремиера.

На футболния терен оптималната популярност е единствено на една крачка, а изненадващо мощното показване на националния тим към този момент даде подтик на стопанската система, движена най-много от туризма, с възходящи продажби на бира и тв приемници.

Промяната на валутата също може да не е толкоз надалеч, защото еврото към този момент се употребява необятно за спестявания и за пресмятане на разноските от коли до жилища.

" Хърватия има по-голям късмет от България, защото има по-силни институции. Хърватските индикатори, като държавния дълг, също се усъвършенстваха неотдавна ", съобщи Хървойе Стоич, основен икономист в хърватското звено на Addiko Bank. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР