Хърватия е една от страните членки на ЕС, която би

...
Хърватия е една от страните членки на ЕС, която би
Коментари Харесай

Хърватия: Няма да бъдем особено засегнати от спиране на руския газ

Хърватия е една от страните членки на Европейски Съюз, която би усетила най-слабо последствията от вероятно прекъсване на съветските газови доставки, защото Загреб разполага с терминала за полутечен природен газ (LNG) на остров Крък, сподели нощес хърватският министър на стопанската система и устойчивото развиване Давор Филипович, представен от Хина.

В случай на такава обстановка ние ще бъдем измежду най-добре квалифицираните страни в Европейски Съюз, сподели той след срещата на енергийните министри на Европейски Съюз.

Това беше първото съвещание на енергийните министри от Евросъюза, на което участва Филипович, откакто пое икономическото ведомство от Томислав Чорич преди няколко дни.

Филипович сподели, че Хърватия към този момент е нараснала потенциала на LNG терминала на остров Крък от 2,6 на 2,9 милиарда кубични метра газ и желае да го усили в допълнение благодарение на европейски сътрудници.

Филипович сподели, че страните членки са поискали по-ясни указания от Европейската комисия по въпроса за настояването на Москва съветският газ да се заплаща в рубли.

Русия спря доставките на газ за Полша и България, като изясни решението си с това, че двете страни отхвърлят да заплащат синьото гориво в рубли, напомня Хина, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР