Хърватите ще си изберат нов парламент след предизборна кампания, в

...
Хърватите ще си изберат нов парламент след предизборна кампания, в
Коментари Харесай

Избори: Хърватите днес гласуват за нов парламент

Хърватите ще си изберат нов парламент след предизборна акция, в която един против различен се изправиха министър председател и президент.

Веднага откакто насрочи изборите, президентът Зоран Миланович разгласи ненадейно, че той ще бъде претендентът за министър председател на най-голямата опозиционна Социалдемократическа партия. Конституционният съд постанови, че кандидатурата му е несъвместима с президентския пост и в случай че желае да взе участие в акцията, би трябвало да подаде оставка. Той обаче не се съобрази с това решение.

Влизането на Миланович в конкуренцията даде избирателен подтик на социалдемократите и понижи възможностите на сегашния министър председател - 54-годишния Андрей Пленкович, за трети мандат.

Според резултати от допитване на Ипсос, оповестени в неделя от хърватската Нова ТВ, ХДО би спечелила 60 места в 151-местния парламент, а социалдемократите - 41. Това значи, че нито една от двете съществени партии няма да съумеят независимо да сформират държавно управление.

Дясната националистическа партия Отечествено придвижване се чака да получи 15 места в Народното събрание, лявата зелената платформа Можем – 11 места, а дясната Мост – 9 места съгласно анкетата.

Осемте години на ръководство на някогашния евродепутат Пленкович бе белязано от обвинявания в корупция. Под него управление обаче Хърватия, която е член на НАТО и Европейски Съюз, влезе предходната година в еврозоната и Шенген, а стопанската система регистрира напредък за предходната година над междинния за Европейски Съюз.

Обвиненията в корупция, които Миланович насочва към ръководещите, и цветистата му изразителност, намират отклик у доста от гласоподавателите, и както сочат анкети, той води по известност пред Пленкович. Хърватският президент има сериозно отношение към Европейски Съюз. Той е срещу оказването на помощ на Украйна във войната с Русия, а също по този начин не поддържа присъединението на Киев към НАТО.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР