Хърватите ще се отправят днес към избирателните урни, за да

...
Хърватите ще се отправят днес към избирателните урни, за да
Коментари Харесай

Хърватите гласуват днес за нов парламент

Хърватите ще се насочат през днешния ден към изборните урни, с цел да изберат нов парламент след предизборна акция, в която един против различен се изправиха министър председател и президент.

Веднага откакто насрочи изборите, президентът Зоран Миланович разгласи ненадейно, че той ще бъде претендентът за министър председател на най-голямата опозиционна Социалдемократическа партия. Конституционният съд постанови, че кандидатурата му е несъвместима с президентския пост и в случай че желае да взе участие в акцията, би трябвало да подаде оставка. Той обаче не се съобрази с това решение.

Влизането на 57-годишния Миланович в изборната конкуренция даде избирателен подтик на социалдемократите и понижи възможностите на сегашния министър председател - 54-годишния Андрей Пленкович, за трети мандат.

Според резултати от допитване на Ипсос, оповестени в неделя от хърватската Нова ТВ, ХДО би спечелила 60 места в 151-местния парламент, а социалдемократите - 41. Това значи, че нито една от двете съществени партии няма да съумеят независимо да сформират държавно управление.

Дясната националистическа партия Отечествено придвижване се чака да получи 15 места в Народното събрание, лявата зелената платформа Можем – 11 места, а дясната Мост – 9 места съгласно анкетата.

Осемте години на ръководство на някогашния евродепутат Пленкович бе белязано от обвинявания в корупция. Под него управление обаче Хърватия, която е член на НАТО и Европейски Съюз, влезе предходната година в еврозоната и Шенген, а стопанската система регистрира напредък за предходната година над междинния за Европейски Съюз.

Обвиненията в корупция, които Миланович насочва към ръководещите, и цветистата му изразителност, намират отклик у доста от гласоподавателите, и както сочат анкети, той води по известност пред Пленкович. Хърватският президент има сериозно отношение към Европейски Съюз. Той е срещу оказването на помощ на Украйна във войната с Русия, а също по този начин не поддържа присъединението на Киев към НАТО. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР