Харвард” е новата мода в българската политика. Кирил Петков и

...
Харвард” е новата мода в българската политика. Кирил Петков и
Коментари Харесай

Истината и трите лъжи – как ПП ще състави правителство с лидери, борещи се за оцеляване?

" Харвард” е новата мода в българската политика. Кирил Петков и Асен Василев, които са ученици на влиятелния университет в Съединени американски щати, изненадващо се трансфораха в първа политическа мощ, а съставянето на постоянно държавно управление е в техните ръце.

Въпреки поканите за свиждане, което изпратиха от Политическа партия, а другите така наречен партии на митингите одобриха с удоволствие, нещата не са толкоз лесни, колкото наподобяват.

За „ Харвард” споделят, че истината съжителства с трите неистини. Това не е част от метафизичен етюд, а се дължи на знаците на университета. Неговото лого е „ Veritas”, което значи „ Истината”, а до него е статуята на Джон Харвард. Именно за нея се споделя, че е признакът на трите неистини. Причината – той не е създател, а донор на университета, първото име на образователното заведение не е „ Харвард”, а изобразеният на статуята е студент, а не самият Джон Харвард.

По-малко от 24 часа след края на изборния ден у нас към този момент се знае една истина и три неистини, които изричат посочените за ядро на новото държавно управление на смяната.

Истината

Макар към момента да не се оповестени формалните резултати от изборите, както и разпределението на мандатите, е ясно, че математически може да има „ държавно управление на промяната”, както го назова любимецът за министър председател Кирил Петков.

По предварителни данни „ Продължаваме Промяната” ще имат към 66 депутата, Българска социалистическа партия – 27 депутата, Има Такъв Народ – 25 депутата и „ Демократична България” – 15 места в Народното събрание. Общо това прави към 133 депутата, което е задоволително за лъчение на държавно управление със постоянна парламентарна поддръжка. Дотук обаче свършва цялата истина, тъй като в политиката рядко 1+1 прави 2, а 2 в никакъв случай не е 1+1.

Трите неистини
Най-важното е да се сформира държавно управление, което да изведе България от рецесиите и тежката зима
„ Продължаваме промяната” сега са във екстаз от триумфа, който реализираха. Те са усмихнати и щастливи, че надскочиха всички предварителни прогнози и са първа политическа мощ. Там се е настанил оптимизъм, че могат да поемат ръководството на страната. Той обаче може бързо да се изпари, поради положението на другите три парламентарни групи.

Първите оставки към този момент са факт, откакто Христо Иванов и Атанас Атанасов поеха отговорност за кошмарните резултати на „ Демократична България”. Само преди два месеца хората във въпросната групировка се готвиха да бъдат първа политическа мощ и те да редят съдбините на България. Високомерието им обаче смъкна тежестта в Народното събрание на половина и от 34 народни представители те ще имат 15. Напрежението сред структурите в трите партии в „ Демократична България” бе на лимита да ескалира и преди вота, а след него евентуално то ще добива все по-големи размери. В този смисъл Демократична България влизат в едни договаряния за сформиране на държавно управление, от които ще зависи съществуването на групировката. Така двамата съпредседатели в оставката не може просто да отидат да се прегърнат с Кирил и Асен и да създадат първата крачка към кабинет. Иванов и Атанасов би трябвало да покажат в тези договаряния, че има смисъл от тяхното политическо съществуване и изобщо от съществуването на плана им. Неведнъж в дейностите на Демократична България партийното държание постоянно е надделявало над държавното, като евентуално и този път ще е по този начин.

Не по-различна е обстановката при „ Има подобен народ”. Тримата сценаристи би трябвало да смъкват маската на високомерието и да покажат своят „ смирена” страна. От дейностите им в договарянията ще се покаже дали изобщо има бъдеще сходен политически план. Ако неговите съидейници влязат безшумно и смирено в едно държавно управление на „ промяната”, то е ясно, че това ще бъде последния им валс с балкански ритми в българската политика.

Още по-тежко е ситуацията на Корнелия Нинова, чиято оставка стартира да се желае от всеки втори член на Българска социалистическа партия. Допреди два дни тя се готвеше да бъде втора политическа мощ със устойчиво парламентарно посланичество, надявайки се да обере избор от Румен Радев. Провалът на социалистите още веднъж е голям, а ще би трябвало същинско знамение, с цел да може Българска социалистическа партия да се изправи на крайници с този водач.

Така съставянето на държавно управление е най-важно за всички пред камерите, само че в реалност политическото оцеляване евентуално ще бъде изкарано на напред във времето.
Нямаме основни разлики в политиките и нещата, които желаеме да реализираме
На хартия всички имат едни и същи цели, само че дяволът е в детайлите. Ако се огледа детайлно в стратегиите на париите, ще се видят съществени разлики в предложенията за данъчните ставки и облекчения, обществена политика, опазване на здравето и даже външна политика. Така при съставянето на държавно управление партиите би трябвало да седнат и да намерят пресечни точки за политики, само че това значи, някои от партиите да загърбят своите стратегии, за сметка на други. Навързано с политическото оцеляване на партийните водачи, а и цели обединения – това наподобява извънредно мъчно.

Със сигурност Има Такъв Народ ще упорстват и за въпросите от референдума, а Българска социалистическа партия и Демократична България се оповестиха срещу тях. Самите Политическа партия също не са особени последователи на мажоритарния избор и намаляването на депутатите.

Нещо повече трагичният миг ще пристигна, когато „ Демократична България” и Българска социалистическа партия би трябвало да седнат дружно до Кирил Петков и Асен Василев, без да се нахвърлят едни на други. Тогава общите им врагове ГЕРБ и Движение за права и свободи няма да са фокусът, който да ги сплоти.
Не е най-важното министерските постове
Митовете, че парламентарна партия е подготвена на поддръжка на кабинет, без да взе участие в изпълнителна власт бяха развенчани в 46-ото Народно заседание. Преговорите този път ще бъдат за коалиция, в която министерските места ще бъдат разпределени по формула, за която четирите партии би трябвало да създадат.

„ Продължаваме промяната” обявиха, че имат претенденти за всеки един министерски пост, а евентуално това изявление не се е харесало изключително на другите „ потенциални” сътрудници. Ако Кирил Петков и Асен Василев имат неблагоразумието да разгласят част от претенденти си по време на договарянията, историята с претендентите на Има Такъв Народ ще се повтори, а разграничителните червени линии, които сякаш ги няма, ще стартират все по-явно да се демонстрират.

Така истината и трите неистини би трябвало по някакъв метод да образуват държавно управление – то да е работещо, угодно за всички политически водачи, добре за партиите им и преференциално за Политическа партия, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България. Твърде допустимо е още при започване на договарянията да се стигне до цялостен колапс на желанието за държавно управление на смяната.

Тогава изказванието на Кирил Петков – „ никога нови избори”, ще добие забавна развръзка. Защото без така наречен партии на митинга Политическа партия ще имат една алтернатива за съставянето на държавно управление. Тя е в лицето на ГЕРБ, една партия, с един водач, с които евентуално ще се намерят много по-лесно и по-бързо пресечни точки.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР