Хартиено гласуване не означава винаги контролиран вот, а машинно гласуване

...
Хартиено гласуване не означава винаги контролиран вот, а машинно гласуване
Коментари Харесай

Политолог: Ако Радев беше избързал с мандатите, отивахме на избори по Коледа

" Хартиено гласоподаване не значи постоянно следен избор, а машинно гласоподаване не значи имитация на вота. И двата метода на гласоподаване могат да бъдат доста добре направени, в случай че желаеме ". Това съобщи пред БНР Даниел Стефанов, политолог и избирателен специалист.

По думите му това, което през днешния ден се следи в пленарната зала на Народното събрание, не дава мотив за оптимистични заключения:

" Ако човек гледа такива съвещания на Народното събрание, се чуди дали има смисъл да гласува и дали гласът му, в случай че гласоподава, ще бъде правилно регистриран.... Един способ на гласоподаване бива политизиран до прекаленост, която най-вероятно ще се отрази върху общото ни доверие и отношение към изборния развой. И двете страни са се вгледали в своите позиции и не желаят да реализират компромис, а това вглеждане е въз основата на тежко политизиране ".

Стефанов акцентира, че в случай че съвещанията на Народното събрание и напред протичат като днешното, няма смисъл да му се дава време, тъй като няма да свърши това, за което му се дава време с метода, по който президентът организира процедурата по съвещания с парламентарните партии.

" Ако Румен Радев беше прецизно изпълнявал Конституцията и беше задал къси периоди, евентуално трябваше да отидем на избори малко преди Коледа, което е неуместно ".

По думите на политолога правителство на малцинството с плаващи болшинства може да съществува единствено при добър разговор в Народното събрание:

" При подобен остър разговор, даже и да се сформира държавно управление на малцинството (каквато поръчка направиха в сряда Политическа партия и Демократична България - б.р.), то ще просъществува към седмица ".

Според него няма явен път напред нито от първия мандатоносител - ГЕРБ-СДС, нито от втория - " Продължаваме промяната ". 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР