Хартиените бюлетини за гласуване в изборите за народни представители на

...
Хартиените бюлетини за гласуване в изборите за народни представители на
Коментари Харесай

БНБ ще печата хартиените бюлетини за предсрочния вот

Хартиените бюлетини за гласоподаване в изборите за народни представители на 2 април ще са бели, направени от плътна непрозрачна хартия, която не разрешава да се разкрива тайната на гласуването, ще бъдат отпечатани от печатницата на Българската национална банка, а при нужда печатницата може да употребява други профилирани печатници.

Самото печатане ще е под контрола на Министерството на финансите, ЦИК и районните изборни комисии.

ЦИК реши по какъв начин ще се управлява отпечатването на хартиените бюлетини, тяхното предпазване и превозване. Незабавно откакто завърши инспекцията на кандидатските листи тяхното наличие ще се вкара в електронна система, а при открити неточности и несъответствия те ще се отстраняват. Печатницата ще праща на ЦИК и на РИК по електронен път графичен файл с предпечат на хартиените бюлетини за утвърждение, а съответната РИК ще дава утвърждение, като разпечата образеца и постави върху него саморъчни подписите и имената на членовете.

РИК ще утвърждава и тиража на хартиените бюлетини в изборния регион.

ЦИК ще може когато и да е да ревизира обмена на информацията и отпечатването - в това число и на място в печатнацита. ЦИК може също по този начин да спре печатането при установена неточност до отстраняването ѝ.

Печатницата би трябвало да управлява процеса на отпечатването на всички стадии и да употребява технологии и характерни системи за отбрана на хартиените бюлетини от имитация и подправяне.

Унищожаването на софтуерния брак ще се прави след инспекция.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР