Хартиени лични досиета на няколко ръководители на Европол изчезнаха от

...
Хартиени лични досиета на няколко ръководители на Европол изчезнаха от
Коментари Харесай

Пробив в сигурността на Европол?

Хартиени персонални досиета на няколко ръководители на Европол изчезнаха от централата на Европейската полицейска работа в Хага някъде преди септември предходната година, заяви POLITICO въз основа на вътрешна записка и диалози със забъркани източници. В момента Европол се пробва да разбере по какъв начин са излезли тези хартиени досиета, които е трябвало да се съхраняват в сейф в предпазено складово помещение в офиса.

„ На 6 септември 2023 година дирекцията на Европол беше осведомена, че персоналните хартиени досиета на няколко чиновници на Европол са изчезнали “, цитира POLITICO вътрешната записка от 18 септември. „ Като се има поради ролята на Европол като правоприлагащ орган, изгубването на персонални досиета на членовете на личния състав съставлява сериозен случай с нарушение на сигурността и персонални данни. “

Новинарският уебсайт беседва с четирима сегашни и някогашни чиновници на Европол, които знаят за случая. Те споделиха, че откраднатите файлове включват тези на изпълнителния шеф на Европол Катрин Де Боле и трима заместник-директори - Юрген Ебнер, Андрей Линц и Жан-Филип Лекуф.

Досиетата на личния състав могат да съдържат всевъзможен тип чувствителни данни, в това число рождени дати, фамилно състояние, лица на прехрана, сегашен адрес и информация по отношение на кандидатурата за работа на длъжностното лице. Някои от файловете бяха възобновени, когато жител ги откри изоставени на публично място в Хага и ги занесе в локално полицейско ръководство, споделиха те. Не е ясно дали пробивът е открит по този метод.

Европол пази своите чувствителни хартиени HR файлове заключени в сейф в стая с стеснен достъп, споделиха източници на POLITICO. Много малко хора знаят кода на сейфа. Все още не е ясно по какъв начин или за какво файловете са били взети или какъв брой време са липсвали, преди да бъде намерено нарушаването на данните.

След случая Европол пусна в административен отпуск своя началник на отдел " Човешки запаси " Масимилиано Бетин, споделиха чиновници на уеб страницата. Агенцията уведоми Европейския контролен орган по отбрана на данните (EDPS) и засегнатите чиновници за нарушаването.

Европол дава отговор за координирането на интернационалните следствия, включващи голям брой европейски полицейски служби. Той също по този начин дава отговор за съдействието с други интернационалните органи като Интерпол или американското ФБР. Това е една от най-големите организации в Европейския съюз, в която работят към 1400 души.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР