Хартиена бюлетина или машина? Тъмна стаичка или параван? Кога гласът

...
Хартиена бюлетина или машина? Тъмна стаичка или параван? Кога гласът
Коментари Харесай

С хартия и зад параван. Как ще гласуваме по новите правила

Хартиена бюлетина или машина? Тъмна стаичка или заслон? Кога гласът е годен и кой брои резултата? Как ще гласоподават българите в чужбина? 40 часа с напрежение пленарно време бяха нужни на болшинството в Народното събрание да прекрои Изборния кодекс. Това са новите правила на избори.

Промените в Изборния кодекс бяха дефинитивно утвърдени с гласовете на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи в петък, 2 декември. За да влязат в действие, поправките би трябвало да бъдат утвърдени от президента Румен Радев и обнародвани в " Държавен вестник ".

Държавният глава има право да наложи цялостно или отчасти несъгласие. Ако го направи, депутатите ще би трябвало да преразгледат гласуваните текстове, като могат да ги потвърдят или да ги трансформират. Ако несъгласие няма, то в границите на идващите 10 дни новите изборни правила ще станат финален факт.

В съпоставяне с предварителните парламентарни избори от 2 октомври 2022 година, когато се гласуваше единствено с машини, а изключение бяха единствено най-малките изборни секции с под 300 регистрирани гласоподаватели, в този момент главните промени са бюлетини и от машинното гласоподаване.

Освен това:
резултатът от машинното гласоподаване ще се регистрира посредством ръчно преброяване на така наречен " бюлетини от машинно гласоподаване " ;машините няма да разпечатват протоколи от вота;партиите ще имат регламентиран достъп до изходния код на машините. Широка приложимост на хартиените бюлетини
С ще може още веднъж да се гласоподава на всички места. В секциите с над 300 гласоподаватели въпреки всичко остана опцията за избор посредством машина с тъчскрийн. Изборът кой способ да избере е на гласоподавателя.

В изборните секции с по-малко от 300 души смяна няма. Гласуването ще е както и до момента - единствено с хартиени бюлетини, които се попълнят със синя писалка.

Машини няма да има и в секциите за гласоподаване в чужбина, в случай че за откриването им са подадени по-малко от 300 заявки или в случай че на последните избори правото си на избор са упражнили по-малко от 300 души.
Тъмните стаички се заменят от паравани
Вместо в кабини за гласоподаване (т.нар. тъмни стаички), към този момент ще се гласоподава зад паравани – както при вота с машина, по този начин и при гласуването с хартиена бюлетина. Идеята на паравана е същата като на стаичките - да бъде опазена тайната на вота.
Ще се броят разписките от машините
Резултатът от машинното гласоподаване ще се регистрира не както до момента - по данните на софтуера на машината, а посредством ръчно преброяване на издадените от машините разписки. Тези разписки към този момент ще се назовават “бюлетини за машинно гласоподаване ”. Досега гласоподавателят просто пускаше разписката си в обособена кутия, преди да се подпише в изборния лист, че е дал своя вот.

Сега той ще би трябвало да сгъне принтираната от машината " бюлетина от машинно гласоподаване " по метод, по който да не се вижда по какъв начин е дал своя вот, да подаде тази бюлетина на член от секционната изборна комисия (СИК) и той да сложи щемпел на гърба. Печатът следва да подсигурява, че гласът е автентичен.
" Принтираните " бюлетини ще се пускат в урната при хартиените.
Тези " принтирани " бюлетини ще се пускат в урна, както хартиените - преди гласоподавателят да се подпише в изборния лист.

Резултатът от вота ще бъде изчисляван от секционните изборни комисии, които ще сумират данните от ръчното броене на бюлетините от машинното и от хартиеното гласоподаване.

Мнозинството в Народното събрание не одобри предлагането на “Демократична България ” за основаване на преброителни центрове и по този начин броенето остана в секционните комисии.
Без машинно отчитане на вота
Машинните с резултатите в края на изборния ден. Протоколите на процедура са значими контроли на наложеното от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия единствено ръчно преброяване на разписките от устройствата.

Мнозинството в Народното събрание отхвърли предлагането на " Демократична България " към протоколите на СИК да се прибавят протоколите от машините. Резултатите ще се пазят в паметта на машините, само че единствено за доказателство при подозрения за операции.
Достъп до кода
ЦИК ще дава достъп до от машините на всички обединения, които на предходните избори са прескочили бариерата от 4% за влизане в Народното събрание. Тоест всяка от партиите и обединенията в Народното събрание ще може да се запознае с текстовия файл, написан на програмен език, който съдържа инструкцията и демонстрира целия развой по какъв начин работи машината.

Достъпът до кода и останалата електронна документи няма да се дава 10 дни преди изборния ден.​
Без смяна
Избирателният регион „ Чужбина “ няма да бъде отстранен, както предвиждаше първичния план за промени в Изборния кодекс. С гласовете на депутатите от ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи въвеждането му обаче се отсрочи за 1 януари 2025 година

Заявленията за разкриване на нова секция зад граница остават 40 на брой, не както беше препоръчано от ГЕРБ - 100.

Съставът на Централната изборна комисия (ЦИК) няма да бъде увеличаван от 15 на 25 членове и няма да се сменя след всеки парламентарен избор.

Общественият съвет към Централната изборна комисия също се резервира.

Ще има и видеонаблюдение, и видеозаснемане на броенето на бюлетините в секционните изборни комисии след края на изборния ден и по време на попълването на изборните протоколи.
Какво следва
Предстои Законът за изменение и допълнение на Изборния кодекс да бъде обнародван в „ Държавен вестник “ в 15-дневен период. Също в 15-дневен период президентът би могъл да наложи несъгласие на целия закон или на текстове от него.

Ако го направи, Народното събрание ще би трябвало наново да одобри закона, само че за задачата са нужни най-малко 121 гласа. ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи имат общо 128 депутати и могат да обезпечат нужното болшинство, с цел да преодолеят вероятно несъгласие.

При подобен сюжет в период до 7 дни законът ще бъде обнародван в " Държавен вестник " и дефинитивно ще влезе в действие.

„ Когато текстът на новоприетия закон постъпи в президентската институция, ще бъде прегледан най-детайлно и ще се произнеса “, сподели Румен Радев в петък.

ЦИК към момента не може да даде мнение по признатите промени, сподели в изявление за бТВ в неделя зам.-председателят и представител на комисията Цветозар Томов.

" Все още не сме осведомени в елементи с множеството промени в изборното законодателство. Тепърва следва да ги обсъждаме ", сподели той.

В края на ноември на 18-часово среднощно съвещание на правната комисия ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия утвърдиха. Те мотивираха предложенията си с изказвания за операция на машинния избор, които, и с недоказаната теза, че машинното гласоподаване понижава изборната интензивност.

“Продължаваме смяната ” и “Демократична България ” се опълчват на тези промени с аргумента, че връщането на хартиените бюлетини ще усили изборните измами. Двете парламентарни сили свикаха и митинги против законовите промени.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР