Харис казва, че е готова да влезе в ролята на президент, ако Байдън не е добре: „Може да се наложи да поеме управлението“

...
Вицепрезидентът Камала Харис каза по време на интервю в сряда,
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Камала Харис каза по време на интервю в сряда, че е готова да изпълни конституционното си задължение да поеме президентството, ако президентът Байдън не може да управлява, тъй като въпросите се въртят около здравето и възрастта му.

Байдън, който е на 80 и навършва 81 през ноември, продължава да бъде най-старият действащ президент в историята на САЩ. Ако демократите спечелят отново през 2024 г., той ще бъде на 82, преди да положи клетва за евентуален втори мандат и ще бъде на 86 в края му. Харис описа идеята евентуално да влезе в ролята на президент като „хипотетична“, но каза, че е готова.

„Джо Байдън ще се оправи, така че това няма да се осъществи“, Харис каза пред Асошиейтед прес в Джакарта, Индонезия, където тя присъства на регионална среща на върха. „Но нека също така разберем, че всеки вицепрезидент – всеки вицепрезидент – разбира, че когато полагат клетва, трябва да са много ясни относно отговорността, която може да имат, за да поемат работата като президент.“

Тя добави: „Аз не съм по-различна.“

Вицепрезидентът също отхвърли притесненията относно възрастта на Байдън, въпреки че широко се смята, че той е твърде стар за поста.

Неотдавнашно проучване на AP/NORC показа, че 77% от американците и 69% от демократите смятат, че Байдън е твърде стар за втори мандат.

Някои републикански кандидати за президент, включително бившият губернатор на Южна Каролина Ники Хейли, твърдят, че гласуването за Байдън наистина ще се окаже гласуване за Харис.

„Виждам го всеки ден“, каза Харис за Байдън. „Значителна част от времето, което прекарваме заедно, е в Овалния кабинет, където виждам каква е способността му да разбира проблемите и да преплита сложни проблеми по начин, по който никой друг не може, за да взема интелигентни и важни решения от името на американския народ изигра."

Тя добави: „И така ще ви кажа, че мисля, че американският народ в крайна сметка иска да знае, че техният президент постига резултати. И Джо Байдън постига резултати."

Харис се кандидатира за президент през 2020 г., но бързо изгоря след първичните дебати на Демократическата партия. В крайна сметка тя се отказа от изборите през декември 2019 г. и получи по-малко обещани делегати от колегите си Майкъл Блумбърг, Пийт Бътигиг, Ейми Клобучар или Тулси Габард.

По време на интервюто Харис цитира и предишната си работа като прокурор в аргумента, че бившият президент Тръмп трябва да бъде държан отговорен за протестите в Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г. и за опитите да се отменят резултатите от президентските избори през 2020 г.

Харис е служил като район на Сан Франциско адвокат от 2004 г. до 2011 г. и главен прокурор на Калифорния от 2011 г. до 2017 г.

„Оставете доказателствата, фактите да ги отведат, където могат“, каза Харис по време на интервюто в сряда.

Тя продължи: „Прекарах по-голямата част от кариерата си като прокурор. Вярвам, че хората трябва да бъдат държани отговорни пред закона. И когато нарушават закона, трябва да има отговорност.“

Тръмп, сегашният фаворит за републиканската президентска номинация през 2024 г., е изправен пред четири федерални обвинения, включително едно в Джорджия за предполагаем опит за обръщане на резултатите от изборите през 2020 г.

С цикъла на президентските избори през 2024 г. в ход и с Тръмп, който вероятно ще стане кандидат на републиканците, Байдън и Харис изразиха, че той е заплаха за американската демокрация.

„Демокрациите са много крехки“, каза Харис в интервюто в сряда. „Те ще бъдат толкова силни, колкото е нашата готовност да се борим за тях.“

В момента Харис представлява Съединените щати на среща на върха на Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия.

Президентът отсъствието разочарова някои, но Белият дом подчерта неговия ангажимент към региона, който Харис също повтори в интервюто си.

„Ние като американци, вярвам, имаме много значителен интерес, както по отношение на нашата сигурност но също така и нашия просперитет, днес и в бъдеще, в развитието и укрепването на тези взаимоотношения“, каза тя.

Рейтингът на Харис остава нисък по време на нейния вицепрезидентски мандат и проучване на NBC News установи, че тя има най-ниската оценка за всеки вицепрезидент в историята на проучването.

Само 32% от регистрираните избиратели имат положително мнение за Харис, в сравнение с 49% с отрицателно мнение и 39% с „много отрицателно мнение. „

Асошиейтед прес допринесе за този доклад.


Оригинален източник на статия: Харис казва, че е готова да влезе в ролята на президент, ако Байдън е зле: „Може да се наложи да поеме“

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР