Убиването на „Голиат“: Може ли нова кръв да победи старата гвардия на изборите в Зимбабве?

...
Хараре, Зимбабве – Муфаро Борома получи право да гласува според
Коментари Харесай

Хараре, Зимбабве – Муфаро Борома получи право да гласува според законите на Зимбабве преди две години, но няма да бъде гласуване на общите избори в страната й в сряда.

„Не се регистрирах за гласуване, защото не смятах, че гласът ми ще промени изхода от изборите“, каза 20-годишният козметичен терапевт от Хараре пред Ал Джазира. „Защо да си губя времето? Ясно е, че ED [президентът Емерсън Дамбудзо Мнангагва] и ZANU-PF [управляващата партия] ще спечелят.“

Тя е една от редицата зимбабвийци, които бойкотират президентските избори този месец, вярвайки, че те са предрешени в полза на управляващата партия.

„Това е като да гледате отложен футболен мач, чийто изход вече знаете“,  Чипо Зисенгве, 42-годишен, каза пред Ал Джазира в Хараре.

От независимостта на Зимбабве от Великобритания през 1980 г. само двама мъже са ръководили страната, и двамата от Зимбабвийския африкански национален съюз (ZANU-PF), освободителното движение, превърнало се в лявоцентристка политическа партия. Тя отдавна е обвинявана в фалшифициране на избори, използвайки държавни институции, за да запази оставането си на власт, но ZANU-PF отрича това и настоява, че е популярна сред електората.

 

„Голиат ще бъде убит“

Все пак мнозина остават скептични по отношение на изборния процес.

Според проучване на Afrobarometer от юли 2023 г. само половината от страната има доверие в способността на избирателната комисия на Зимбабве да проведе надеждни избори. В подготовката за изборите в сряда, потребителите на платформата за социални медии X предлагаха барбекю, за да стимулират хората, които са навършили пълнолетие, да гласуват, но не са се регистрирали, за да го направят.

Анализатори казват, че ниската избирателна активност може да навреди на шансовете на Нелсън Чамиса, 45-годишният лидер на основната опозиция в страната, който има предимно млада база.

Неговите поддръжници казват, че разочарованието им от статуквото произтича от пропадаща икономика, в която хиперинфлацията продължава да унищожава покупателната способност. Високата безработица означава, че по-голямата част от населението е ангажирано с някакъв вид неформална работа, включително черна работа като перални услуги и копаене на ниви, за да оцелее.

Това стимулира голям интерес към кампанията на Чамиса, лидер на Гражданската коалиция за промяна (CCC). Кандидатът обеща да помогне за създаването на 2,5 милиона работни места в рамките на пет години, ако бъде избран. Всъщност изборите се разглеждат като референдум за представянето на Мнангагва на поста.

Но има шансове Chamisa да надделее, казват анализатори.

Той знае това, но остава уверен, че може да излезе победител.

„Идвам въоръжен с камък. Голиат ще бъде убит с камък“, каза той, представяйки се като библейския Давид, който победи гигантския филистимски воин Голиат с прашка.

Това е разказ, който лидерът на опозицията рисува от известно време. „Този ​​гигантски Голиат изглежда толкова „голям и непобедим“, но е толкова слаб и уязвим. Въпрос на време е“, каза той през май 2021 г.


Срещу държавната машина

През 2018 г. Мнангагва осигури 50,8 процента от президентските гласове, като едва надмина необходимите 50 процента плюс един глас, но изпревари най-близкия си съперник Чамиса, тогава от Алианса на Движението за демократична промяна (MDC), който получи 44,3 процента от гласове.

Чамиса и неговите поддръжници твърдяха, че изборите са фалшифицирани, но съдилищата не се съгласиха, като потвърдиха победата на президента.

Този резултат спомогна за по-нататъшното вкореняване на „липса на доверие“ в демократичния процес, каза Станфорд Ниатсанза, изследовател на обществената политика в Института за демокрация в Зимбабве (ZDI).

„Продължаващото провеждане на оспорвани избори без желани резултати плаши избирателите да не гласуват на следващите избори“, каза той пред Al Jazeera.

За да влошат нещата, Chamisa и по-малките опозиционни партии трябваше да работят с оскъдни ресурси.

Президентските билети бяха определени на 20 000 долара от избирателната комисия, което удари бюджета на опозицията.

Само ZANU-PF и MDC, сега втората по големина опозиционна партия, получиха финансиране от правителството за изборния сезон. По закон финансирането се разпределя между политическите партии въз основа на процента гласове, които са събрали на изборите. CCC, който беше сформиран едва четири години след изборите през 2018 г., беше принуден да намери финансиране другаде.

На митинг в понеделник Чамиса каза на поддръжниците си, че няма да позволи на управляващата партия отново да „открадне изборите“.

Но значителна липса на ресурси може да означава, че опозицията няма „достатъчно монитори, за да разкрие вероятни манипулации във всяка избирателна секция“, което може да бъде „променител на играта“, каза изследователят на ZDI Бекезела Гъмбо.

Тези предизвикателства правят задачата за свалянето на Мнангагва трудна, каза Елдред Масунунгур, директор на Института за масово обществено мнение и професор в Университета на Зимбабве.

„Наистина се съмнявам дали Chamisa ще спечели въз основа на емпирични доказателства. Ако ED спечели, той ще го направи с удобна разлика“, каза той пред Al Jazeera.

Критиците на Чамиса също изтъкват, че неговата партия няма организационна структура или конституция и поставят под въпрос способността му да ръководи страна, която има остра нужда от стабилност. Въпреки че има „магнетична привлекателност“, усещането е, че той е отбор от един човек, каза Масунунгур.

„Той е харизматичен и това има огромно значение... недостатъкът е, че личните му качества са склонни да изместват организационните качества, необходими за управлението на успешна организация“, каза той.

За разлика от това управляващата партия има зад себе си държавната машина.

Когато започна сезонът на предизборната кампания, зимбабвийската полиция забрани митингите на Чамиса, докато Мнангагва беше безпрепятствен в кампанията. Във вторник 40 вярващи на CCC бяха арестувани за провеждане на „шествие с автомобили“. Не е ясно дали са освободени.

Поддръжници на опозицията също са били обект на сплашване от сенчеста група, Forever Associates of Zimbabwe, свързана с агенцията за държавна сигурност на Зимбабве, Централната разузнавателна организация (CIO). По-рано този месец един човек беше убит и няколко други бяха ранени по време на засада на поддръжници на CCC, отиващи на митинг в югозападната част на Хараре, от хора, лоялни към ZANU-PF.

Избирателната комисия на Зимбабве също задържа подлежащо на проверка копие от избирателния списък от CCC и отказа да даде подробна разбивка на регистъра.

„Намаляване на маржа на загуба“

През последните няколко седмици от кампанията някои от ограниченията бяха премахнати, което накара някои анализатори да твърдят, че при свободни и честни избори Чамиса ще спечели срещу Мнангагва.

Според проучване от юни на Elite Africa Research от 2000 анкетирани регистрирани гласоподаватели 47,6 процента са посочили подкрепата си за Чамиса на президентските избори, докато 38,7 процента подкрепят президента Мнангагва. Същото проучване разкри, че 47,7 процента от респондентите са склонни да гласуват за партията CCC на Чамиса, докато 39,6 процента клонят към управляващата партия ZANU-PF на Мнангагва на парламентарните избори.

„Независими проучвания на общественото мнение като това, направено от Elite Africa … показват, че Chamisa наистина има прашка [подкрепа на мнозинството регистрирани избиратели]. Неговият политически план също така показва, че той наистина има прашка да унищожи безбройните предизвикателства, измъчващи Зимбабве“, каза Гъмбо пред Al Jazeera.

Гъмбо отбеляза, че Чамиса, подобно на Мнангагва, се обръща към християнската общност, „един от най-големите избирателни райони в Зимбабве“. Преобладаващата част от страната – 95 процента – са християни и според проучване на Afrobarometer жителите на Зимбабве се доверяват на религиозни и традиционни лидери.

Набезите на Chamisa в селските райони на Зимбабве, традиционните крепости на ZANU-PF, биха могли да помогнат за „намаляване на маржа на загубите“ и да засилят силната му подкрепа в градските центрове, казват анализатори.

Мнангагва беше възприеман като герой, след като свали бившия си приятел Робърт Мугабе преди изборите през 2018 г. Но той е загубил тази добра воля, казват те.

Той „демонстрира, че не е в състояние да разреши проблемите, пред които е изправен електорат, и няма план да подобри нещата, както се вижда от неуспеха му дори да напише манифест“, каза Гъмбо пред Al Jazeera.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР