Характерно за настоящото служебно правителство на Румен Радев е да

...
Характерно за настоящото служебно правителство на Румен Радев е да
Коментари Харесай

Кой и защо ни лъже, че държавата ще фалира?

Характерно за актуалното служебно държавно управление на Румен Радев е да плаши хората с несъществуващи рецесии. То стартира ръководството си с черни прогнози за ледена зима, проблеми с енергетиката и станалият нарицателен термин „ безпорядък и съсипия “. По-голямата част от членовете му, отпред с президента, не спираха да повтарят какъв брой зле е ситуацията. За благополучие, всичките им тези в следствие бяха опровергани. Вчера обаче, излезе нов епизод от сагата за „ черното бъдеще на страната ни “, откакто Министерството на финансите показа отчет, съгласно който България е застрашена от банкрут и има сериозен проблем за поддържането на фискалната непоклатимост. В отчета се твърди още, че може да се стигне до свръхдефицит и да се наложи заем от МВФ.

На тези изказвания незабавно отговори някогашният финансов министър Асен Василев:

„ Днес служебният кабинет отново стартира да плаши българските жители. Това, което се случва сега, е една политическа операция. Един елементарен въпрос. Фискалният запас към края на февруари 2021г., последните месеци на държавното управление на ГЕРБ по това време, беше 8 милиарда и 800 милиона. Фискалният запас все още е 16 милиарда и 400 милиона – с съвсем 8 милиарда повече. Как тъкмо банкрутира страната? Както съм казвал и различен път тези, които се пробват да ви изплашат с банкрут на страната се пробват да ви откраднат парите. “

В отчета на финансовото ни министерство се загатва за допустима смяна на курса на българския лев към еврото, поради настоящото положение на държавните финанси. Българска народна банка също опроверга министерството:

„ Няма причина за смяна на съществуващия курс на лв. към еврото, а сходни изказвания са „ некомпетентни и безотговорни. Международните запаси на Българска народна банка са на най-високото си равнище за последните 30 година “, обявиха от Българската национална банка.

Не единствено че има голяма разлика сред изказванията на Министерство на финансите и действителността, ами 2022г. се оказа една от най-хубавите години в новата ни стопанска история, твърди икономистът Лъчезар Богданов (ИПИ). За цялата 2022 година износът на артикули доближава 94,4 милиарда лв. или растеж от 37,9% по отношение на 2021 година Брутният вътрешен продукт нараства с 3,4% в действително изражение спрямо 2021 година Крайното ползване регистрира действителен напредък от 5,2% спрямо 2021 година, а това на семействата – 4,7%. Реалното нарастване на износа е 8,3%. През декември 2022 година, и за цялата година, действителният показател на произвеждане в преработващата индустрия е най-голям в цялата нова стопанска история.

През 2022 година пенсиите се усилват сензитивно, а междинната работна заплата съумява да означи по-висок от инфлацията растеж – 16,6% през последното тримесечие на годишна база. Това по предварителни данни е най-високият номинален растеж в Европейски Съюз.

Припомняме, че тъкмо преди предходните изключителни избори през октомври, още веднъж от служебното държавно управление, президентът и всякакви специалисти, имащи в биографиите си съветски или руски произход, ни убеждаваха, че България не може без съветски газ и то ни убеждаваха в степен на такава активност, че съвсем им повярвахме. Тези внушения сътвориха голямо напрежение в нашето общество и съумяха да повлияят на изборите, защото обвиняването беше, че държавното управление на Кирил Петков е спряло газа от Русия, макар, че обстоятелствата са от ясни – по-ясни. Всички знаят, по какъв начин Русия ни врътна кранчето. Накрая въпросните изказвания се оказаха изцяло погрешни, тъй като оцеляхме без съветски газ, а сега той е на цена от преди началото на войната в Украйна. Но задачата беше реализирана – „ Продължаваме промяната “ не завоюваха изборите, 48-то Народно събрание не можа да образува държавно управление, а Радев и служебният кабинет си осигуриха още няколко месеца власт, с цел да „ избавят “ страната от измислените от тях рецесии.

Новата поредна „ опасност “ за страната ни идва в доста комфортно време, още веднъж по време на предизборна акция. Историята се повтаря, единствено разказът е различен. И още веднъж отговорно се оказва държавното управление на Кирил Петков, което към този момент съвсем 8 месеца не е на власт.

Кой цели да завоюва от насаждането на боязън за рецесия върху рецесията е ясно. Какво цели също. Но нужно ли е политическите упоритости да се реализират посредством операции и внушения, играещи си със страха на хората?
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР