Хаосът във Великобритания се задълбочава - британският върховен съд реши,

...
Хаосът във Великобритания се задълбочава - британският върховен съд реши,
Коментари Харесай

Върховният съд на Великобритания: Спряната работата на парламента е незаконна

Хаосът във Англия се задълбочава - английският висш съд реши, че министър председателят Борис Джонсън нелегално е спрял работата на Народното събрание. Мнението на Темида е, че не е трябвало нито да бъде прекратявана активността в Камарата на общините, нито да бъде подвеждана Кралицата, която би трябвало да утвърждава сходни ходове. Как реагира Борис Джонсън на следващия удар, който понесе и какво е мнението на политическите му съперници - коментар на кореспондента на БНР Веселин Паунов.

Безпрецедентно, историческо, разтърсващо, парламентарен и политически динамит - това са единствено част от определенията за решението на Върховния съд, че министър председателят е нарушил закона с разпускането на Народното събрание. Посланието на съда е ясно - законът е над всички, даже над премиера. Това, че съдът постанови, че дейностите на Борис Джонсън са „ недействителни и без последствия ", значи, че разпускането е анулирано и депутатите могат да се върнат неотложно в Народното събрание, за което незабавно се погрижи ръководителят на Камарата на общините Джон Бъркоу.
Джон Бъркоу, ръководител на Камарата на общините: Предвид противозаконното разформироване, съм издал разпореждане незабавно да бъде възобновена работата на Народното събрание. И по-конкретно - това би трябвало да стане на следващия ден в 11:30 ч.
Самият министър председател, който е в Ню Йорк, остана очевидно невпечатлен от правосъдното решение:
Борис Джонсън, министър председател на Англия: Не съм склонен с решението на съда, само че ще го уважа. Добре - Народното събрание ще се събере и ще възобнови дебатите за Брекзит. Честно казано, не мисля, че разпускането на Народното събрание беше проблем. Важното в този момент е да забележим дали ще се отсрочи годишната тирада на Кралицата и най-много - значимо е да сме подготвени да напуснем Европейски Съюз на 31 октомври.
Опозицията обаче към този момент желае оставката на Борис Джонсън. Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин е единствено един от мнозината, които считат, че Борис Джонсън не е кадърен да ръководи:
Джереми Корбин, водач на Лейбъристите: Съдът реши - министър председателят е превишил пълномощията си. Действията му потъпкаха демокрацията и са извънредно огромна корист с власт. Призовавам Борис Джонсън да поеме отговорност за дейностите си, да свика изключителни избори и да запише името си в историята, като най-кратко управлявалия министър председател.
Какво може да последва? Ако Борис Джонсън не реализира договорка за Брекзит, която да бъде утвърдена от Народното събрание до 19 октомври, министър председателят би трябвало да изиска отсрочване на Брекзит, което той изключва. Ако се стигне до отсрочване обаче вероятността за изключителни избори през ноември е действителна, в случай че в това време не се стигне до някакво друго разтърсване, като гласоподаване избор на съмнение в премиера, да вземем за пример.
 © БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР