Хаос в Северна Македония заради паспортите, причината е смайваща! Преди близо

...
Хаос в Северна Македония заради паспортите, причината е смайваща!
Преди близо
Коментари Харесай

Хаос в Северна Македония заради паспортите, причината е смайваща!

Хаос в Северна Македония поради паспортите, повода е смайваща!

Преди близо шест години – на 17 юни 2018 година – Гърция и Република Македония (както се наричаше страната тогава все още) подписаха Преспанското съглашение. То предвиждаше името да се промени на Република Северна Македония. Така всички македонски жители, които желаеха да изоставен територията на страната след 12 февруари 2024 година, наложително трябваше да имат към този момент паспорт с новото име.

Споразумението от Преспа влезе в действие с изменението на македонската конституция (Устав) през февруари 2019 година, само че и жителите, които подаваха молби за нов паспорт в идващите две години, към момента получаваха документи със остарялото име на страната. По закон страната е длъжна да издава паспортите в границите на 15 работни дни или на 48 часа по бързата процедура, която коства към 100 евро, заяви Доиче веле.

Хаос в Северна Македония поради паспортите, повода е смайваща! 22.06.24 10:28 Васил Терзиев изуми! Участва в „ канадска битка “ поради 890 м2 в София 22.06.24 10:06 Костадин Костадинов за „ София прайд “ 2024: Агресивните маргинали ще трансфорат извращенията си в норма 22.06.24 09:47 Виктор Блъсков: С поддръжката си за “София прайд ”, непознатите посолства са подготвени на дипломатически скандал 22.06.24 09:14 Почина майката на най-легендарния футболист в света 22.06.24 08:50

„ За какво чаках половин час “, пита разочарована жена пред Службата по административните въпроси в Скопие. Именно там издават паспорти с новото име на страната – Република Северна Македония.

“Казаха ми да се върна след седмица. Но по кое време тъкмо? ”, се пита мъж на междинна възраст, до момента в който слиза по стълбите на постройката на публичните Радио и телевизия, където се обитава институцията.

За доста от македонските жители, които влизат в постройката, чакането не е завършило – те ще би трябвало да се върнат още веднъж, с цел да се снабдят с значимия документ.

Името на страната се промени през февруари 2019 година

Но пред Дъждовни води македонски жители описват, че чакат към този момент от два месеца и повече.

Ангел от Скопие попита:

“Казаха ми, че ще получа паспорта в границите на един до два месеца. Но два месеца към този момент минаха. Питах на всички места, само че не съумяха да намерят паспорта ми. Издаден ли е въобще или не? “.

Заради забавянето той е изпуснал благоприятни условия за работа в Испания и Германия. “Никак не е прелестно ”, споделя мъжът. След изявлението си с Дъждовни води той най-сетне получава заветния документ.

Арбнора Мементи, фотографка от Скопие се оплака също: “Бях в обстановката, в която нито можех да възнамерявам, нито имах опцията да напусна страната или да резервирам билети. Исках да отида в Италия, само че нямаше по какъв начин. Не можеш да си запазиш билети, в случай че не знаеш новия номер на паспорта си. ”

Най-накрая дамата получава пасоша, след безкрайни инспекции дали документът е подготвен. Други обяче нямат подобен шанс. Много жители на РСМ употребяват обществените мрежи, с цел да споделят разочарованието си от изпуснатите благоприятни условия за работа или отмора в чужбина. Някои даже обмислят да съдят страната за пропуснати изгоди. 

Пред Дъждовни води македонското Министерство на вътрешните работи разгласи, че в интервала 5.05.2021 – 31.05.2024 са получени 1,6 милиона поръчки за нови паспорти, 1,3 милиона за персонални карти и над 680 хиляди за шофьорски книжки. От вътрешното министерство прецизират, че сега издават сред 3000 и 4000 паспорта всекидневно. 

Бизнесът също е обиден

Тези проблеми засягат и бизнеса. Лятото ще е доста мъчно за туристическите компании, а последствията към този момент се усещат, споделя Павлина Поповски от организация “Атлантис ”.

“Първите полети не бяха запълнени поради проблемите с паспортите ”, изясни тя пред Дъждовни води. Много македонски туристи е трябвало да анулират своите проекти, тъй като не са получили документите в точния момент. Някои хора избират бързата процедура, която обаче не е по опциите на всички жители на Северна Македония.

Междувременно връзките с Гърция още веднъж се разгорещиха, откакто новоизбраната президентка Гордана Силяновска отхвърли да изрече конституционното име на страната при встъпването си в служба. Това повдигна въпроса дали Гърция няма да отдръпна поддръжката си за присъединението на Северна Македония към Европейския съюз. Все отново новото държавно управление в Скопие уточни, че Силяновска ще се преценява с новото име на страната.

Източник: DW

Още вести четете в: Свят За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР