Хаос няма, правителството е готово за по-строги мерки, но няма

...
Хаос няма, правителството е готово за по-строги мерки, но няма
Коментари Харесай

Дончев: Важното е да се движим по ръба на бръснача, за да спасим българската икономика

 Хаос няма, държавното управление е готово за по-строги ограничения, само че няма да прекалява с рестриктивните мерки в противодействието на ковид, стана ясно от изявление на вицепремиера за бТВ.

Има подготвеност да се ползват ескалиращи ограничения при потребност, без да се затваря страната, сподели Дончев.

" Изкуството в този момент е да се движим по ръба на бръснача – от една страна, пазейки здравето на хората, а от друга - без да съсипваме стопанската система “, сподели той.

По думите му какъвто и надзор да се ползва нищо не може да размени персоналната отговорност.

" Няма положение на безпорядък в страната ни във връзка с ковид. Имаме подготвен лист с прогресивни стъпки. Те не са фрапантни ограничаващи ограничения “, разясни.

Според него лятото " не е било проспано “ във връзка с разпространяването на вируса. " Пролетта лекарите не знаеха по какъв начин да се борят със болестта. Сега са натрупали опит и съумяваме да излекуваме огромна част от заболелите “, на мнение е Дончев.

Той съобщи, че би трябвало да се направи всичко, с цел да се усили тестването на хората. " Ако цената за това са повече безвъзмездни PCR проби, тогава те би трябвало да са безвъзмездни. Опитът на други страни демонстрира, че това е един от методите за ограничение на болестта “, изясни вицепремиерът.

На въпрос дали страната има пари, с цел да обезпечи безвъзмездни проби, Дончев бе безапелационен, че има.

" Не това е казусът, с който страната не може да се оправи. Очаквайте в околните дни или седмици вести в тази посока “, сподели, уточнявайки, че тестванията ще са " фокусирани върху тези, които имат потребност “.

По отношение на нападките към бюджета за следващата година и че се дават пари на браншове, които не са толкоз наранени от Коронавирус рецесията, Дончев съобщи, че най-пряко наранени от пандемията са лекарите и по тази причина главен приоритет все още е те да имат почтено заплащане, тъй като цялото общество разчита на тях.

Във връзка с думите на президента, че този бюджет е " разоряващ “, Дончев съобщи, че една комплицирана структура, каквато е бюджетът, не всеки път може да бъде разказана с " политически клишета “.

" Аз, с изключение на клишета, използвaм цифри и данни, където България се съпоставя с други европейски страни. Разоряващият бюджет е политическо факсимиле “, добави Дончев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР