Хаос на Капитан Андреево.Министър Николай Събев е на граничния пункт

...
Хаос на Капитан Андреево.Министър Николай Събев е на граничния пункт
Коментари Харесай

Хаос на Капитан Андреево, опашка от 3500 тира! Гневни превозвачи искат оставката на Събев

Хаос на " Капитан Андреево ".

Министър Николай Събев е на граничния пункт " Капитан Андреево ", откакто над 300 превозвачи блокираха границата. Министърът на превоза беседва с турските представители на „ Капъкуле “, с цел да се търси вид по какъв начин да се предотврати километричната опашка от тирове с хранителни артикули. Сред тях са министърът на търговията, шефът на Одрин и районни митнически ръководители. Заради ескалацията, се чака на място да бъде изпратена жандармерия.

Основната тематика на диалозите са ограниченията за облекчено прекосяване на ТИР-овете през граничните пунктове.

Демонстрантите посрещнаха транспортния министър Николай Събев с крясъци " оставка ".

" Транспортът не работи към този момент 5 месеца! Не може министърът на превоза да не знае какво се случва на граничния пункт! Не може министърът след шестия ден да пристигна, с цел да взема решение проблемите! Не може ние да стоим по 5-6 дни пред Министерство и да не бъдем признати ", оповестиха представителите на превозвачите Йордан Арабаджиев и Елена Милтенова. " Той не желае! Включително и през вчерашния ден, в Транспортна комисия, ние не бяхме позволени, с цел да му зададем въпросите, които имаме. Имаме доста съществени проблеми, отвън пакета от ограничения, който предложихме и който очевидно не се припознава от държавното управление ", добави Арабаджиев.

Вече съвсем 2 седмици хаосът на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ не стопира. Той стартира откакто БАБХ приключи активността на частната лаборатория " Евролаб 2011 " за финосанитарен надзор и Агенцията стартира да прави пробите за пестициди в София.

Превозвачите са безапелационни, че няма никакъв разговор с ръководещите по отношение на казуса и те търпят големи загуби, чакайки денонощия наред тестът за плодове и зеленчуци да излезе.

Страшното запушване се е получило поради забавените процедури на БАБХ с проучването на стоките и бавното разтоварване за инспекция. Откакто е затворена частната лаборатория за фитосанитарен надзор, камионите с плодове и зеленчуци чакат с дни на границата, с цел да изчакат пробите, които се вършат от София.

Всички свободни чиновници, които правят финосанитарен надзор, са привикани изключително на работа нощес в 20 часа, а някои от тях работят 24 часа без отмора. Всякакви отпуски са прекъснати.

Ветеринарите са принудени сами да разтоварват и товарят камионите. Именно по тази причина локални споделят, че хаосът е невъобразим. Отделно от това турските търговци са изнервени, защото вършат големи разноски поради поддръжка на храната, намираща се в камионите. Само 40 лв. е разходът на час, с цел да се поддържа температурата в хладилния отсек на камиона.

Превозвачите стачкуват на пункта точно, поради усложнения трафик на прекосяване.

Министърът на превоза бе запитан дали би си подал оставката поради тези проблеми, на който въпрос Николай Събев не даде отговор.

Ще предприемем всички ограничения, с цел да увеличим скоростта на прекосяване на тежкотоварните камиони през граничен пункт „ Капитан Андреево “, сподели през вчерашния ден министърът на превоза и известията Николай Събев пред депутатите от отрасловата парламентарна комисия, където даде информация за продължаващите опашки от изчакващи камиони на българо-турската граница.

Министър Събев уточни, че българската и турската страна дружно са набелязали краткосрочни и средносрочни ограничения, с които се цели нарастване на пропускателната дарба на пункта и по-малко изчакване на камионите. Сред тях са стартирането на още три ленти за хладилните камиони, както и нарастването на щата на гранична полиция с до 40 души, обезпечени с нужните средства за инспекция.

„ Ще опитаме да стигнем до 2000 камиона, които минават от турска страна към нас на „ Капитан Андреево “ и до 1000 на „ Лесово “. Командировани са още спомагателни хора от Гранична полиция и от Агенция „ Митници “ – по 25.

В момента има запушалка от 3500 камиона в турската част. Ежедневно идват 1300-1500 камиона. Идеята е в един прозорец от 1 седмица с по-високия потенциал на прекосяване да оберем тази вълна и след това да минем на регулярна скорост на прекосяване “, изясни Събев.

От българска страна ще се усили скоростта на прекосяване, като задачата ще е да се доближи до 2000 камиона от Турция към нас на „ Капитан Андреево “ и до 1000 на „ Лесово “, даде обещание Николай Събев. Ако това е правилно, то значи, че 84 камиона би трябвало да минават на час. Което пък демонстрира, че един тир би трябвало да минава границата ни за 0,7 от минутата…, което е неуместно!

Превозвачи са безапелационни, че този проект няма по какъв начин да бъде изпълнен, в случай че камионите се ревизират по този начин, както би трябвало. Отговорността на чиновниците е огромна и най-много поради обстоятелството, че сме външна граница на Европейския съюз.

" Може да стане както споделя Събев, само че единствено в случай че Никълъс Кейдж се намеси с опита си в " Да изчезнеш за 60 секунди ", - екшънът, в който с негова помощ първокласните колите се " изпаряваха " до момента в който мигнеш ", разясняват неуместната обстановка превозвачи.

Събев похвали зам.-министъра на земеделието Иван Христанов и по отношение на прекосяването на фитосанитарния надзор на границата в държавни ръце.

Припомняме, че преди дни от „ Продължаваме промяната “ желаеха цялостна инспекция на санитарно-ветеринарния надзор на " Капитан Андреево " за последните 10 години, където една частна компания е монополизирала контрола и е направила „ систематичен метод към ограничение на контрола на страната “. Всичко това поради, че България е външна граница на Европейски Съюз.

„ Планираме до септември да имаме още 50% нарастване на потенциала на прекосяване на транспортни средства през „ Капитан Андреево “, означи Събев.

„ Правим незабавни ограничения “.

Попитан дали ще бъде построена лаборатория за инспекция на камионите на самия пункт, защото сега пробите се вършат в София с стеснен потенциал, зам.-министърът на земеделието Иван Христанов отговори: „ Мисли се за нова лаборатория на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “, има сделка с Агенция „ Митници “ да се конфигурира тук, тя ще може да обработва всички камиони. След 4-5 месеца ще стане - по социална поръчка, която най-вероятно ще бъде обжалвана “.

„ Имиджът на България като външна граница на Европейски Съюз единствено се усъвършенства, тъй като декларативното отношение на страната да подсигурява контрола е най-силната гаранция. Снощи цяла нощ не сме имали идващи камиони, тъй като ги обработваме по-бързо “, твърди той.

Христанов означи, че служителят, който е пуснал съмнителния камион, стигнал чак до Германия, и подал документи за обработката му седмица по-късно, към момента не е отхвърлен. Чакат се решения по следствието. По случая Министерство на вътрешните работи и ДАНС започнаха инспекция в края на май.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР