Хаос и скандали в Турция заради декларациите, които трябва да

...
Хаос и скандали в Турция заради декларациите, които трябва да
Коментари Харесай

Опашки и хаос с декларациите за гласуване в Турция

Хаос и кавги в Турция поради декларациите, които би трябвало да се попълнят от всеки български жител, решил да гласоподава в чужбина. Пред изборните секции имаше хора, чакащи да дадат своя глас още преди началото на изборния ден, заяви БНР.

За напрежение се оповестява в секцията в Авджълар, където е трябвало на съвещание на СИК да се реши къде да се попълнят декларациите от жителите, искащи да гласоподават. За разлика от предходните избори този път изселниците от България имаха опция авансово да попълнят заявления, само че могат и да го създадат и на място.

С 4 гласа за и 3 срещу - решението беше това да става авансово, а пред СИК да се поставя единствено автограф. Минути по-късно решение в секцията дойдоха покровители и беше свикано ново съвещание на СИК, а решението беше променено - декларациите да се попълнят в самата секция. В това време опашката от гласоподаватели е повишена, дружно с напрежението, а секцията отвори за гласоподаване след 8 часа.

В Турция през днешния ден е в действие полицейски час, който не важи за българските гласоподаватели. За гласуващите с български паспорти тук не важи наложеният полицейски час и те могат свободно да отидат до урните с документа си за идентичност. Турска полиция охранява още от през вчерашния ден изборните секции.

На места са проведени микробуси, които да ги транспортират до изборните секции. А първите часове на изборния ден не оправдаха упованията хората да се изплашат поради пандемията и да не дойдат да гласоподават всеобщо, както е било при предходни избори в Турция.

По традиция в Турция са най-вече гласувалите български гласоподаватели отвън страната. Тази година предварителни заявления са попълнени от 21 000 души и се чака избор да се организира във всички 35 секции в Турция.

Изборният ден продължава до 20 часа с опция за удължение до 21 часа. Очакват се дълги опашки в Истанбул, Бурса и най-много в Чорлу, където има две секции, а авансово записаните за вота са по близо 2000 за всяка. Именно там ще гласоподава и евродепутатът и претендент на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки.

Попълват се заявления, а за тези, които се затрудняват с това, има група хора, която им оказва помощ.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР