Хаос, дързост и греховност - накратко така може да се

...
Хаос, дързост и греховност - накратко така може да се
Коментари Харесай

Демон, вампир, дяволът в женско тяло или просто непокорна жена: Коя е Лилит?

Хаос, смелост и прегрешение - в резюме по този начин може да се опише първата жена, сътворена от Божията ръка. И не, не Ева, основана от реброто на Адам, а Лилит - сътворена от пръстта, също както мъжа.

За съществуването на Лилит няма да прочетете в Библията или богословската литература, а в езотеричните книги се среща под разнообразни имена и облици. Случайно изчезнали през хилядолетната история на християнската вяра или съзнателно унищожени, сведенията за съществуването на жена преди Ева липсват. Въпреки това почитатели на някои антични учения считат, че дамата е основана от Бог и парадоксално, тя е непокорна, свободолюбива, демонична и не желае да се подчинява на никого.

Дяволът в женско тяло

Най-често Лилит се среща като женска демонична фигура в еврейския фолклор, само че нейни еквиваленти под разнообразни имена се срещат в митологията на гърци, шумери, асирийци и вавилонци.

Според етимологията на името Лилит произлиза от шумерската дума за стихия и вятър и символизира независимост и самостоятелност. В митологията и фолклора на няколко народа обаче, Лилит е доста повече от това и в разнообразни източници се явява като върколак, зло нощно творение и даже брачна половинка на Сатаната.

Daily Prayer: Lilith: Lilith, resplendent goddess, powerful Mother, You who leads armies against the oppressor, Your heart is emblazoned with an endless passion
No fear touches you, no cowardice is yours You stand unshaken with fire in your eyes With ebony hair darker than -
— Druid Jess-Spiritual Connections (@SpiritualConne5)
В еврейската митология и фолклор Лилит е дявол, който краде новородени деца и съблазнява мъже, употребявайки ги за разплод на бебета - демони. С това зло лице и действия Лилит се появява и в античната месопотамска митология като Ламашту - дявол, който заплашва дамите по време на раждането и отвлича децата им, до момента в който се кърмят.

Прогонването на Лилит от Рая

Какъв грях би трябвало да извършиш, с цел да те прогонят от Рая? Най-вероятно нещо толкоз неприятно, че единствено изтърпяване на наказване не е задоволително, с цел да платиш за грешката си и да останеш там. Дори първите хора на Земята, разрешили си да отхапят от неразрешения плод и да престъпят волята на Господ Бог са осъдени, само че не и прогонени от Райската градина.

Сведения, че Лилит, а не Ева е първата жена, се появяват измежду почитателите на Кабала - антично обучение, което търси скрития смисъл и тайните на Вселената в свещените трудове.

Според Кабала Бог основава Лилит от пръст, също както първия мъж. Това я предиздвикало да се усеща равна на него, а по-късно да откаже да му се подчинява. Непокорният ѝ дух станал причина за разногласия, а след изричането на неразрешеното име на господ Йехова, тя била прокудена от Едемската градина.

След време Адам поискал тя да се върне, само че един път вкусила свободата, Лилит отказала да бъде покорна и подвластна от непозната воля. Тогава тъмната страна в нея взела превъзходство.

За това ѝ решение Бог я санкционирал децата, които раждала, да умират. Лилит се озлобила още повече и с цел да отмъсти, през нощта крадяла новородени деца и се хранела с плътта им.

След протеста на Лилит Бог основал втората жена за Адам – към този момент покорна и смирена. Този път Ева била основана от „ реброто, взето от индивида “, с цел да не се усеща тя равна с него, а да му се прекланя и подчинява категорично. Грешката била поправена - мъжът ще “господарува” над дамата, която да се учи на “пълно подчинение”.

Лилит и историята за неразрешения плод

А в този момент още веднъж към мита за откъсването на неразрешения плод. В Битие от Стария завет змия “прелъстила” Ева в Едемската градина и я предиздвикала да откъсне неразрешения плод, да отхапе от него, а по-късно да го даде и на Адам. Според някои вярвания змията била точно Лилит - подтикнала индивидите да извършат грях и да престъпят думата на техния Бог.

Препратка, че змията-прелъстителка е в действителност жена с змийска опашка се вижда в архитектурни творби на изкуството от преди епохи. Великият ренесансов занаятчия Микеланджело изобразява Лилит не другаде, а на тавана на Сикстинската шапка. Странно, само че обликът на персонаж, който не участва в Библията, остава увековечен във фреска в сърцето на Ватикана.

Така виждаме сцената от Райската градина - Адам, Ева и увита полужена-полузмия на Дървото на познанието, и на фасадата на самата Парижка Света Богородица в Париж, приключена два века преди шедьовъра на италианския занаятчия.

Лилит и пътят на феминизма

В наши дни демоничният облик на Лилит към този момент е пропуснат, а името на митичната бунтарка се употребява от феминистки неправителствени организации и придвижвания в битката за правата на дамата и тяхното пълноправие в сложния човешки свят.

В близкото минало Lilith Fair - музикално турне с над 300 артистки на сцена, прави цялостен възторг в Съединени американски щати в средата на 90-те макар всички рецензии, че напълно женско музикално шоу е обречено на цялостен неуспех. За три години турнето се радва на 1,5 милионна аудитория с облаги от над 52 благ. $, 10 благ. от които уредниците подаряват на благотворителни организации за дами.

Днес, повече от 40 години щемпел отбелязва феминисткото еврейско списание Lilith. Стартирало изданията си с изявления за патриархалната доминация в юдаизма, през днешния ден списанието е естрада за истории на съумели дами и дава публичност на тези, които би трябвало да бъдат чути.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР