Ханс Рудолф В. е на 77 години. Откакто е пенсионер,

...
Ханс Рудолф В. е на 77 години. Откакто е пенсионер,
Коментари Харесай

Когато парите не стигат: как живеят бедните германски пенсионери

Ханс Рудолф В. е на 77 години. Откакто е пенсионер, прекарва по-голямата част от времето си у дома със брачната половинка си. Тежи му, че не може да си разреши да седне в някое заведение, да си поръча парче сладкиш и чаша кафе. Никога не е вярвал, че някой ден за него това ще се трансформира в разкош. Той има зад тила си съвсем 50 години трудов стаж. Първо е работил в банка, след това като таксиметров водач, а най-после като домоуправител. Но през днешния ден пенсията му не стига за нищ.

Тя е тъкмо 335 евро. А това е доста под прага на бедността в Германия. Затова Ханс Рудолф В. получава 300 евро от страната. Толкова се поставят и на брачната половинка му. Социалната работа поема и наема на двустайното им жилище в Бон. Така страната запълва дупката сред пенсиите им и екзистенц минимума. Всеки гражданин на Германия има право на тази финансова поддръжка - без значение какъв брой пари е внесъл в обществената система на страната.

Все повече небогати пенсионери в Германия

По данни на Германския институт за стопански проучвания, съвсем 17% от пенсионерите в Германия са застрашени от беднотия. А през идващите 20 години този % може да нарасне до 21,6%.

За да предотврати сходен сюжет, необятната коалиция в Берлин реши да вкара така наречен базисна пенсия. От 2021 година нататък всички тези, които имат трудов стаж от 35 години, ще получават най-малко 10% над екзистенц минимума. Без значение какви са били осигурителните им вноски преди време. Годините, прекарани в грижи за деца или заболели родственици, ще се водят като трудов стаж. Според краткотрайната председателка на Социалдемократическата партия Малу Драйер, от измененията ще могат да се възползват към 1,5 милиона души.

Целта на плана за въвеждане на така наречен базисна пенсия е да помогне на хора като Ханс Рудолф В., които са работили цялостен живот, само че не получават повече от тези, които не са внесли нито цент в обществената система на страната.

Сегашното държавно управление е третото подред, заложило тематиката в съдружния си контракт. Предишните опити за смяна на системата за пресмятане на най-ниските пенсии се проваляха заради другите визии на християндемократите и социалдемократите. От ХДС/ХСС желаеха да обвържат приемането на така наречен базисна пенсия с потребностите на съответния човек. Те отстояваха тезата, че тези, които имат странични доходи от наем, насъбрано персонално благосъстояние или пък състоятелен сътрудник, не трябва да се възползват от така наречен базисна пенсия. Социалдемократите обаче бяха срещу тези ограничавания. В последна сметка двете партии реализираха компромис: приходът на пенсионерите ще бъде проверяван, само че не и имуществото им и финансовото положение на цялото домакинство.

" Първо ще отидем в центъра на града "

За Ханс Рудолф В. сходна инспекция не е проблем. Той и в този момент е задължен да дава информация за финансовото си състояние на управляващите, с цел да може да получава обществени помощи. Най-важното за него е това: да има малко повече пари в джоба си и да си икономисва ходенето до обществената работа. Макар и средствата му да са лимитирани, той въпреки всичко е благополучен. Защото, за разлика от хиляди други пенсионери, на него не му се постанова да се храни в кухните за небогати. Когато се нуждае от нови облекла или мебели обаче, е заставен да се обърне за помощ към обществените организации.

А какво е първото нещо, което Ханс Рудолф В. ще направи, когато вкарат така наречен базисна пенсия? " Ще отида със брачната половинка ми в центъра на града. Не сме били там от дълго време ", споделя пенсионерът. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР