Хановер е първият голям германски град, който премина в режим

...
Хановер е първият голям германски град, който премина в режим
Коментари Харесай

Хановер пести газ: Студен душ в спортните зали, без нощно осветление на публични сгради

Хановер е първият огромен немски град, който мина в режим за икономисване на природен газ. Как? Спря топлата вода във всички публични здания, спортни зали, фитнес центрове, плувни басейни и други обществени институции. Единственият метод жителите и гостите на града да се освежат след спорт е да си вземат леден душ, заяви Би Би Си.

Няма да работят и фонтаните в града, с цел да се пести електрическа енергия. Хановер ще се лиши и от нощното осветяване на сгради като кметството и музеите.

Мярката се постанова поради фрапантното орязване на доставките на синьо гориво от " Газпром " за Германия. Руският енергиен колос оправдава решението си с потребност от ремонт на турбини по трасето, само че съгласно немските управляващи става дума за изполване на газа като политически инструмен за напън поради западните наказания против Кремъл, наложени поради войната в Украйна.

Германците към този момент бяха известени от управляващите, че би трябвало да чакат огромни ограничения за понижаване на потреблението на газ и спомагателни такси към сметките си за сила.

Кметът на Хановер Белит Оней съобщи, че задачата на органиченията е да се понижи потреблението на сила в града с 15 % в отговор на " неизбежния дефицит на газ ", който съставлява съществено предизвикателство за огромните градове.

Правилата се отнасят и за отоплението. Обществените здания няма да се отопляват от април до края на септември всяка година, а температурата в пространствата ще бъде лимитирана до най-много 20 градуса по Целзий през останалата част от годината - с някои изключения. Градът също по този начин не разрешава потреблението на портативни климатици, отоплителни уреди и радиатори.

Целта за понижаване на потреблението с 15 % в Хановер съответствува с задачата на целия Европейски Съюз за понижаване на зависимостта от съветски газ.
В четвъртък Германия удостовери, че плануваната такса за газ за потребителите може да бъде доста по-висока от предстоящото, с цел да се подсигурява, че енергийните сдружения няма да банкрутират през идващите месеци. " Все още не можем да кажем какъв брой ще коства газът през ноември, само че горчивата вест е, че сигурно ще е няколкостотин евро на домакинство ", съобщи министърът на стопанската система Роберт Хабек.

Доставките на съветски газ в този момент покриват към една четвърт от потребностите на страната, до момента в който преди войната те бяха повече от половината. Действията на " Газпром " доведоха до ръба на банкрута и най-големият вносител на съветски газ в Европа - немската компания " Юнипер ". Тя изиска 9 милиарда евро помощ от страната, защото поради понижените доставки губи по към 30 млн. евро дневно. В отговор страната влезе с 30% в собствеността на газовия снабдител.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР