"Ханделсблат" (Handelsblatt) изтъква пет неща, които читателите трябва да знаят

...
"Ханделсблат" (Handelsblatt) изтъква пет неща, които читателите трябва да знаят
Коментари Харесай

”Ханделсблат”: 5 неща, които трябва да се знаят за България

"Ханделсблат " (Handelsblatt) акцентира пет неща, които читателите би трябвало да знаят за страната в навечерието на поемането на ротационното председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Под мотото "Съединението прави силата “, България ще поеме председателството на 1 януари 2018 година – за първи път след присъединението й към Общността през 2007 година Черноморската страна обаче към момента остава отвън еврозоната и Шенгенското пространство, разяснява изданието, представено от "Фокус ".

Какво обаче следва да знаят останалите за нея?
Според Handelsblatt има пет значими неща, които открояват страната ни.

1. Древна история

Траки, римляни, готи, византийци и турци оказват въздействие върху историята на България. Столицата София, по-рано Сердика, е считана за обичан град на римския император Константин Велики (306-337). Твърди се, че той е споделил: "Сердика е моят Рим. "
По-голямата част от българите изповядват православното християнство. Десет % от популацията са етнически турци, останали в страната от времето на Османската империя.

2. Текущи провокации


Бившата страна от Източния блок остава най-бедната в Европейски Съюз, макар положителния стопански напредък от 3,9% през 2016 година
По време на бежанската рецесия София се опита да опази 259-километровата граница с Турция от мигрантския напън.
Поради дефицитите в битката против корупцията и правосъдната система България попадна в полезрението на Брюксел - изчерпателен закон за битка с корупцията беше признат едвам в края на декември 2017 година

3. България е проевропейски настроена


По-голямата част от българите са другарски настроени към Европейски Съюз. След 10 години в Общността, изследване сподели, че 77% от българите поддържат участието на страната си в Европейски Съюз.
В София от май 2017 година ръководи проевропейско съдружно държавно управление на партията ГЕРБ, ръководено от нейния водач Бойко Борисов. Младши сътрудник в обединението е политическия блок "Обединени патриоти “.

4. Кирилица

Срещите по време на българското председателство на Европейски Съюз би трябвало да се организират на български език, съгласно министър Лиляна Павлова, несъмнено – с обезпечен превод. Българският е обвързван с други славянски езици като сръбски или съветски език. В страната пишат на кирилица, а не с латински букви. Националната валута е лев и е обвързана в съответствие 1,95:1 с еврото.

5. Дълги плажове и… домати


Чуждестранни дипломати и бизнесмени се радват изключително доста на българските домати и най- към този момент сорта "Биволско сърце “. Традиционната шопска салата, направена от вкусни домати, краставици, червен лук и чушки, настъргано бяло овче сирене и магданоз, е известна измежду пътуващите в България.
В допълнение годишно милиони европейци се любуват на почивката си по дългите, покрити с тънък пясък плажове на Българското Черноморие.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР