Хан Крум остава в историята като един от най-значимите български

...
Хан Крум остава в историята като един от най-значимите български
Коментари Харесай

За чашата на хан Крум - от какво е била изработена и съществувала ли е наистина?

Хан Крум остава в историята като един от най-значимите български владетели, сложили началото на процеса на преобразяване на средновековна България в страна. Когато споменем името му, пред погледа ни изплува публикуваната картина-представа за хана с вдигната чаша в ръката си. От какво е била направена чашата на хан Крум, останала в историята, изобразявана на монети, върху миниатюра от Ватиканския дубликат на българския вид на Манасиевата хроника, върху картини, чаша, изработвана като антураж в исторически филми. Чаша, която може би е най-яркото, най-категоричното удостоверение за българското " превъзходство " над Византия в оня миг, което било от значително значение за епохата на Възраждането, когато се случва първо духовното и църковното избавление на България от гърците. Реална ли е обаче тази чаша, или е плод на нечия фикция, метафора, целяща да покаже надмощието и величието на хан Крум и делата му? От какво е била направена тя, в случай че приемем изучаваното в часовете по история и мнението на болшинството историци, че чашата действително е съществувала? А кой и за какво смята, че е метафора? Приготвили сме ви любопитни разбори, които ще ви подбуден към размисъл.

От какво е била направена прословутата чаша на хан Крум?

Хан Крум с чаша в ръката си, направена от черепа на най-върлия му зложелател – Никифор е измежду най-известните облици в историята ни. Учили сме, че победоносният ни държател си е направил чаша от черепа на врага си като знак на събудилата се България, на силата и мощта ѝ. В тези времена не било изключение да се прави чаша от главата на победения и погубен зложелател. Някои допълвали черепа със сребро, други – със злато, само че чашите-черепи не се свързват единствено с името на хан Крум, написа actualno.com. Най-ранното сведение за сходна процедура за превръщането на черепите на враговете в чаши изискуем на Херодот, който ни споделя, че скитите имали този бит, като по-бедните употребявали кожа, с цел да облекат черепа и с цел да го трансфорат в чаша, а богатите – сребро, злато и скъпоценни камъни. Реална ли е обаче чашата на хан Крум от черепа на Никифор, от която пиел владетелят и която е овековечена и част от историята ни?

По стъпките на подозренията

Някои историци се съмняват в съществуването на чашата на хан Крум и я дефинират по-скоро като метафора. Сведението за нея изискуем на монаха Теофан Изповедник. По думите на тези историци походът на Никифор е разграничен на две елементи, първата от която е обвързвана с точни свидетелства, обстоятелства, дати, а втората, свързаната с чашата, не звучала правдиво и липсвали доказателства.

Съмнения по отношение на съществуването на чашата се прокрадват и в така наречен „ Анонимен Ватикански роман “, за който се смята, че е написан след свидетелства на непосреден участник във войната, който споделя, че Никифор е погубен, „ без никой да може да заяви по какъв метод е погинал “. Дали въпросният роман и участник е желал съзнателно да потъпче името на хан Крум, дали действително е бил участник и дали това е истината, не се наемаме да твърдим, просто споделяме с вас другите гледни точки и другите разкази през погледа на другите историци. Независимо на кого ще изберете да вярвате, без значение дали ще продължавате да свързвате хан Крум с черепа-чаша, без значение дали ще считате, че чашата на хан Крум е действителна, то следва да помните, че великият и триумфален български държател е сложил началото на духовното ни избавление от византийците, посял е семената на българщината и дали чашата е действителна, или не, в действителност няма такова значение. Образно казано хан Крум е отсякъл главата на византийщината, с цел да пробуди българщината.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР