Хамид Хамид, заместник-председател на ДПС и на ПГ на ДПС

...
Хамид Хамид, заместник-председател на ДПС и на ПГ на ДПС
Коментари Харесай

Хамид Хамид: Лорер взе „златните паспорти“, за да ги продължи, за Стефан Янев – времето ще покаже

Хамид Хамид, заместник-председател на Движение за права и свободи и на ПГ на Движение за права и свободи в 47 Народно събрание, в „ Беновска пита “ във и в пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 5-ти март 2022 година, съобщи позиции по следните тематики:

Решението на Движение за права и свободи да подаде сигнал до прокуратурата против Кирил Петков във връзка „ златните паспорти “.

„ Сложих основна тематика на нашия диалог за какво Движение за права и свободи дава „ златните паспорти “ на прокуратурата, дано да прибавим и един клип, който и вие прибавихте във вашия сигнал, и да продължим диалога! “, стартира Беновска и пусна запис от конференцията на Кирил Петков в Белград от 8-ми февруари 2022 година

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Илиана Беновска: Ще се явите ли, господин Петков, в прокуратурата и обмисляте ли дали не влизате в един много низък юридически капан – Вашите показания, пояснения или както щете ги наречете да бъдат в действителност една основа основният прокурор да свърши работата, която Вие му вменявате, че не я прави?

Кирил Петков: Това, което сега аз изготвям, е тъкмо този лист от лица, които всички ние като българи от доста време приказваме, че има риск да бъдат евентуалните аргументи за това, че сме с големи равнища на корупция, че България не е транспарантна стопанска система. Така че този лист ще бъде импортиран от мен. Хубавото е, че той не е някакъв скришен лист, лист – ние ги знаем! Реално аз дори ще дам медийните изявления, свързани с всяко едно лице.

Илиана Беновска: Нещо сте чели от телефона?

Кирил Петков: И доста бих се радвал, ще бъде внесе този лист с хора със публикациите, които поддържат тази информация. И оттук насетне би трябвало ясно да стартираме да приказваме за какво и по какъв начин прокуратурата до този миг не е била настояща в цялостния смисъл на думата и за какво и по какъв начин всички тези изявления социална информация не е била разследвана. Аз през вчерашния ден ги споделих ясно част от хората, част от информацията. Като най-ясен образец, имаме явен факт, че имаме фотография с кюлчета и пачки, имаме явен факт, че Борисов отговори, че има Мата Хари, знае коя е. Някак си прокуратурата в никакъв случай не попита коя е тази дама, тя ли е донесла пачките и кюлчетата, или те са си били там. Всички останали неща, които споделих, ще увелича листа с цялата информация, в този момент през днешния ден я събираме. Прокуратурата оттук насетне има два избора – единият е да се изяснява за какво ние не е свършила до този миг, а другият е да се задейства.

Илиана Беновска: За „ златните паспорти “ забъркан ли сте със Стамен Янев, Ваш юрист, шеф при Вас на дирекция, заместител и по този начин нататък в банката, в някаква „ златна спекулация “, обвързвана с Китай и китайски служби?

Кирил Петков: За „ златните паспорти “ е доста чудноват случая. Първо желая да кажа, че аз, като министър на стопанската система, незабавно, когато разбрах, че има такава скица, сложих като отговорник заместник-министъра да гледа какво се случва. Второ, никой не ми е юрист …

Илиана Беновска: Кой заместител, Стамен Янев?

Кирил Петков: Калина Константинова! И тя стартира да работи с правораздаването, с цел да се разнищят тези неща. Второ, доста ясно желая да кажа, че макар че Движение за права и свободи в този момент си прави някакви реклами по тази тематика, ние, обединението бяхме първите, които вкарахме проектозакон в Министерски съвет, който към този момент е минал през комисия и аз персонално дадох обещание на всички мои срещи и в Европейска комисия, и другаде, че тези златни паспорти ще бъдат завършени. Така че освен е смешно, че партията, която за последните 4 години не сподели нито дума по тематиката за „ златните паспорти “, а ето в този момент, когато ние внесохме законопроект в Народното събрание, внезапно станаха „ революционерите “ за унищожаване на „ златните паспорти “. Това е просто образец на политически пиар, аз не им обръщам внимание.

Илиана Беновска: Все отново Стамен Янев се е занимавал години наред с това, Вие знаехте ли?

Кирил Петков: Аз това, което съм споделил, е, че във всеки случай, в който има лица, които не са си свършили работата, това не знам дали е реалност тъкмо за него, би трябвало да бъде разследван. Оттук нататък няма човек, който да не е …

Илиана Беновска: Не, той е правил работа!

Кирил Петков: Да, само че е значимо да се каже, че това ни беше един от целите по време на служебното държавно управление, ние го разнищихме, един от първите законопроекти, които сме вкарали и това, че Движение за права и свободи внезапно се разсъни по тази тематика след доста години и се пробва да я оглави, ми се коства доста чудноват факт. Особено когато множеството от тези „ златни паспорти “ са били, когато те бяха в Народното събрание. Къде бяха, за какво не внесоха подобен законопроект, за какво не повдигнаха публичното мнение през всичките тези години? Изведнъж идва нашето държавно управление, споделяме, че това е една от основните тематики и те да яхнат вълната. Разбирам, пробват се да се включат, че и те са част от смяната. Но не става единствено с реторика. Трябва да има същинско желание. Има доста други неща, които, в случай че те желаят да трансформират България, би трябвало да стартират да мислят. И в този момент не е най-хитрата тактика просто да наблюдават ние какво вършим и да се пробват да вършат пиар. Това не е работещо, дейностите са значими!

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска попита събеседника си за какво дават „ златните паспорти “ на прокуратурата. Хамид отговори, че от сигналите, които получават, има съображение да се мисли, че има закононарушение. Създадена е скица, посредством която закона се заобикаля и такива паспорти се дават на лица, които действително не са направили вложения. В пощенската кутия на ПГ на Движение за права и свободи в Народното събрание са получени сигнали основно за китайски и съветски жители, само че също и такива от някои арабски страни, които са показали документи с погрешно наличие. Срещу тези документи е издадено уверение, че е осъществена инвестиция и на база на това те са получили „ златни паспорти “. Тази скица е работила много дълго време, само че в последните години случаите са се нараснали. Тези лица са получили освен паспорти, само че и дълготрайно непрекъснато престояване, като са превъртали една и съща сума през една и съща банка или капиталов медиатор. „ Както сподели самият министър председател в записа, който пуснахте, всяко лице би трябвало да бъде разследвано, всяко лице, което е позволило нарушавания или не е изпълнило свои отговорности би трябвало да бъде разследвано! Именно по тази причина ние даваме на прокуратурата всички тези изказвания, те би трябвало да бъдат тествани и в случай че прокуратурата реши, че има закононарушение – да изготви съответните обвинителни актове! Това е работа на прокуратурата, а наша работа е да предоставим на прокуратурата всичко, което имаме като данни! “, безапелационен бе националният представител от Движение за права и свободи.

„ Вярвам, че сте обърнал внимание, в това изявление, което взехме в Сърбия от министър-председателя Петков, аз не го попитах, само че Вие несъмнено знаете, че тези паспорти са давани с посредничеството на една и съща правна адвокатска фирма. Споменах Стамен Янев, който сега е шеф на Агенцията за задгранични вложения към МИ, само че тогава е бил юрист. Парите, които са обезпечавали опцията на тези лица, които са взели „ златни паспорти “ са били постоянно един милион и един лв. и с изтичаща банкова гаранция с която се освобождават и евентуално същите пари се трансферират на идващото лице, нали? Обърнал ли сте внимание на тези обстоятелства? “, попита Беновска. Хамид Хамид отговори, че сигналът, получен от Движение за права и свободи, е много обстоен. Изброени са имена, пълномощници. Посочена е банката и капиталовият медиатор. Той продължи: „ Наистина е съвпадане, че множеството суми са от един милион и един лв.. Всичко е предоставено на прокуратурата и чакаме тя да извърши инспекция. Но притеснителното е, че по времето, когато лицето Стамен Янев е бил шеф на Агенцията за вложения са издадени всички тези документи, сертифициращи направена инвестиция, каквато в действителност няма. Би следвало в тази банка, в този капиталов медиатор да има най-малко 160 милиона от тези пари, само че те евентуално липсват. Това е работа на прокуратурата да откри и чакаме тя да си свърши работата! “.

Водещата попита своя събеседник коя е въпросната банка, за която става дума в сигнала, кой е капиталовият медиатор и коя е правната адвокатска фирма. Хамид отговори: „ Не помня тъкмо името, само че са касае за трима пълномощници. „ Авал “ или нещо сходно беше капиталовият медиатор, не помня към този момент, те са предадени на прокуратурата. За правна адвокатска фирма не мога да настоявам. Има няколко имена на юристи, те също са предадени на прокуратурата и дано тя да си свърши работата! “.

„ А за какво прибавихте нашия клип към доказателствата към прокуратурата, това ли е единственото обществено място, където Кирил Петков приказва по тематиката? “, попита Беновска. Хамид отговори: „ Вие евентуално сте уцелили в десятката с този въпрос! Основанието там е в изявлението, което той дава пред Вас. И в действителност той признава, че когато е бил министър на стопанската система е знаел, че има такава скица и незабавно е разпоредил или е назначил за отговорник, както споделя той тогавашната заместник-министър Калина Константинова, която през днешния ден е негов вицепремиер. В преходните и заключителни разпореждания обаче на Закона за българското поданство, промените, които са от март 2021 година, в 6 месечен период, т.е. до 16-ти септември 2021 година служебният министър на стопанската система тогава господин Петков е следвало да изготви разпоредба, която да прави цялостен надзор, и прелиминарен, и следващ на всички тези вложения. Такава разпоредба обаче не е била направена, евентуално не са имали желание да я изготвят. В Наказателен кодекс има съответните текстове за незаконно безучастие. Напомням, че господин Петков е бил длъжностен министър на стопанската система до 15-ти септември, когато е изминал този период. Наистина огромно съвпадане, само че през цялото това време те не са си изпълнили отговорностите по закон. Тепърва ще се открива има ли заповед, с която заместник-министърът на стопанската система Константинова е била назначена за отговорник, по думите на господин Петков! “. Той още един път акцентира, че щом няма разпоредба, значи някой не си е извършил отговорностите по закон.

„ Искам да Ви обърна внимание, че преди към 2 седмици с решение на Народното събрание в патримониума на министъра на растежа и нововъведенията Даниел Лорер се трансферираха доста ведомства, ресори и финансови средства за ръководство, едно от които бяха и „ златните паспорти “. Аз попитах Лорер в едно от дребното му обществени изяви каква ще бъде политиката му за „ златните паспорти “! “, продължи Беновска и пусна запис от изявлението ѝ с Лорер от 18-ти февруари 2022 година:

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Илиана Беновска: Каква ще бъде Вашата политика за „ златните паспорти “? Виждате, че това е огромен проблем и в Народното събрание и в българската политика сега!

Даниел Лорер: „ Златните паспорти “ станаха проблем за България, тъй като, въпреки и да са една капиталова насърчителна скица, позната по света, у нас тя беше опорочена. И както европейските, по този начин и американските ни сътрудници ни алармираха еднопосочно, че в случай че желаеме да напредваме по пътя на правовата страна, по този метод да се раздават паспорти – не трябва. Така че ние сме безусловно еднопосочни, че „ златни паспорти “ – тази скица се прекратява, до момента в който сме задоволително несъмнено, че в страната има контролни механизми, които да разрешават това да се случва единствено против действителни вложения. Така че тази процедура се прекратява!

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска попита: „ Вие вярвате ли на това? “. Хамид Хамид отговори, че тук Лорер комфортно скрива другата порочна процедура, а точно даването на непрекъснато, дълготрайно престояване на съображение вложения. Тоест това, което е правено с болшинството китайски жители в сигнала до Движение за права и свободи са точно случаи на непрекъснато дълготрайно престояване. Той изясни: „ Точно тези текстове разграничават нашия законопроект от този на Министерски съвет, който беше импортиран 10 дни след нашия законопроект. С нашия законопроект ние отменяме текстовете за непрекъснато дълготрайно престояване на съображение вложения. А те резервират това нещо и евентуално господин Лорер счита да продължи тези порочни практики с непрекъснатото престояване и по тази причина толкоз е упорствал това да мине в неговия сектор. Но подсещам, че Европейска комисия, дебатът в Екологичен потенциал не беше единствено за капиталовото поданство, а и за по този начин наречените „ златни визи “ или дълготрайно престояване на съображение инвестиция. Удобно господин Лорер скрива това нещо. Ще забележим дали ще продължат тези практики. Ние ще следим доста деликатно и ще сигнализираме! “.

Твърденията, че дейностите на Движение за права и свободи за „ златните паспорти “ са в отговор на включването на Делян Пеевски с листата „ Магнитски “.

„ Тази акция със „ златните паспорти “, по какъв начин да кажа, като разменна монета за това, което направиха по време на служебния кабинет министър Асен Василев и настоящия министър-председател, тогава министър на стопанската система Кирил Петков във връзка с листата „ Магнитски “, в който включиха и вашия депутат от гражданската квота Делян Пеевски – това разменна монета ли е, като реванш? “, попита Беновска. Хамид отговори: „ Не е разменна монета, тъй като събитията за включването на нашия депутат Делян Пеевски в „ Магнитски “ ние ги оборихме още тогава, откакто поискахме писмени отговори от всички ведомства – министри, прокуратура, президентство. Получихме писмени отговори с подписи на съответните министри, че няма никакви данни Делян Пеевски да е взел участие в каквато и да е смеха със „ златни паспорти “. Под тези отговори стоят подписите на служебния министър на правораздаването Янаки Стоилов, имаме такова писмо от президентството, че няма такива данни, имаме такова писмо от ДАНС. В чуване ръководителят на ДАНС удостовери, че няма никакви данни в която и да е работа господин Пеевски да е бил замесван. Всъщност по каква скица са замесили господин Пеевски стана ясно от публикация в един „ кафяв “ уеб страницата, не желая да му върша реклама, няма да му загатвам името. Там те се издадоха по какъв метод са създали това натопяване, съшито с бели конци. Но рано или късно всичко ще излезе на бял свят! “.

„ Нали разбирате, че това, което наричате „ натопяване “ е една геополитическа скица, в случай че мога по този начин да се изразя, която се разиграва в прорез с европейското законодателство? Лично на мен европейският прокурор Лаура Кьовеши ми отговори, когато бе тук преди 3-4 месеца, че законът „ Магнитски “ не важи на територията на Европейски Съюз, ерго България. Обърнал сте и внимание, като правист, че Върховен административен съд излезе минимум с 3 решения, които унищожиха правната стойност на решението на Министерски съвет да се сътвори по този начин нареченият „ черен лист “ от юридически лица, ерго физически лица, които да не могат да оперират заради закона „ Магнитски “! “, попита Беновска. Хамид Хамид отговори, че Движение за права и свободи също има публично писмо от Европейска комисия, където се споделя, че такива закони от трети страни няма по какъв начин да работят на територията на Европейски Съюз. Така че всички дейности на българското държавно управление са били оскъдни, тъй че напълно предстоящи са били и решенията на Върховен административен съд.

Смяната на Стефан Янев и възможното оповестяване на негов нов политически план.

„ Не мога да не се спра на другата значима тематика – измененията в кабинета, промяната на Стефан Янев и заменянето му в последния миг ту с едно, ту с друго лице, както и цялостната позиция на България във връзка с геополитическото противоборство сред Съединени американски щати и Европейски Съюз от една страна и президента на Русия Путин от друга? “, продължи Беновска. Хамид Хамид отговори, че по време на дебата в пленарна зала Движение за права и свободи непрестанно са задавали въпроса кое постанова промяната на министър Янев. До ден сегашен няма отговор и обществото не е наясно за какво се е наложила промяната на министър Янев. Той продължи: „ Едва ли ще ни заблудят, че това е поради негови позиции във фейсбук и той е водил своя лична външна политика. Не ни беше казано каква е същинската причина, какво е поискано, какво е отказал да направи министър Янев, с цел да го сменят. Не стана ясно и какво накара ГЕРБ да поддържат тази промяна! “.

„ Върви една градска легенда, че Кирил Петков и Бойко Борисов са се разбрали за нещо, не знаем защо, тъй като Бойко Борисов обществено отбрани младия „ харвардски “ министър председател за това, че са го замеряли на връх Шипка със снежни топки! “, продължи Беновска. Хамид Хамид отговори: „ Това, което четох в медиите, е, че е имало утринно кафе, четох в един-два уеб страницата, преди гласуването. За мен е неочакван обстоятелството, че преди този момент ГЕРБ бяха изрично срещу кабинета. Но очевидно след вероятно кафе е тръгнала една поддръжка. Това очевидно приказва, че министър-председателят е доста обезверен от разнобоя в самата коалиция и търси други способи да избави държавното управление си и своето ръководство! “.

„ Само за 20 секунди да забележим какво сподели на връх Шипка Стефан Янев, откакто Кирил Петков беше замерян със снежни топки! “, продължи Беновска и пусна запис от изявление на Янев от Шипка на 3-ти март:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Стефан Янев: Позволете ми да поздравя всички българи с националния ни празник! Да ви пожелая здраве и на първо място обич към родината!

Медия: Коментира се нещо ново към Вас, т.е. всички чакат да обявите политически план, по кое време?

Стефан Янев: Като пристигна времето ще го обявим и ще кажем на хората какво желаеме, само че ще чуем и тях първо!

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска попита: „ Направи ли Стефан Янев поръчка за нов политически план? И има ли бъдеще подобен план? “. Хамид отговори, че точно такава поръчка е била направена, а това се приказва от много време. Той продължи, че българският политически живот има потребност от такива нови леви планове, тъй като лявото пространство е освободено от Българска социалистическа партия. „ Такова е и ситуацията в дясното пространство, след срутва на по този начин наречените „ демократи “, по тази причина се появяват и популисти като „ Продължаваме промяната “. В 30 годишната ни демократична история са се появявали непрестанно нови планове и също толкоз бързо са си заминавали. Предстои да забележим! “, добави Хамид.

Подаръкът.

„ Ще се веселя да Ви забележим на живот в студиото, един закачлив подарък, в последно време правя подарък тениски Harvard, ето я вашата тениска! “, обърна се към събеседника си Беновска. Той благодари и сподели, че безусловно ще пристигна да си я получи. Беновска продължи: „ Много ще се веселя, това е нещо знаково, тъй като, когато имате въпроси към него или към неговия другар и сътрудник вицепремиера Асен Василев, може да излезете на трибуната с тениска Harvard, ще бъде знаково. И другият подарък, който не е по никакъв начин закачлив – във връзка на това дали беше канадски гражданин министър-председателя Кирил Петков подаряваме Конституцията с българско знаме. Особено на вас, политиците, предвид на това да се съблюдава главния закон. Вие имам вяра сте я чели доста пъти! “. Хамид благодари и сподели, че в действителност подаръкът е доста знаков.

Беновска подари и алена ябълка с думите: „ Подаряваме Ви я в символ на доверие и вяра, че ще бъдете зрели и националноотговорни политици! “. Хамид Хамид отговори: „ Движение за права и свободи сме потвърдили, че сме националноотговорни политици, освен с приказки, само че и на дейности, тъй че одобрявам този подарък от Вас? “.

Предложенията на Движение за права и свободи за промени в Конституцията.

„ Трябва ли да се трансформира Конституцията от това държавно управление, определено с това малцинство? “, попита Беновска. Хамид отговори: „ Предложихме нашия план за изменение на Конституцията на всички парламентарни групи. Те дадоха обещание да дадат отговор в границите на седмица, само че от нито една група нямаме отговор дали ще поддържат тези хрумвания. А в действителност това са по този начин наречените хрумвания за смяна на правосъдната система. Ние сме заложили всички тези неща, за които ни подлага на критика и самата Европейска комисия и това, което желае обществото от нас – самостоятелна правосъдна система. Но очевидно за всички останали парламентарни групи тематиката е единствено „ дъвка “. Реални дейности няма, тъй че не мисля, че ще се стигне до смяна на Конституцията тъкмо от това Народно заседание! “. Така приключи диалогът сред Хамид Хамид и Илиана Беновска в „ Беновска пита “ във и в пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 5-ти март 2022 година
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР