Hamburg European Open, финалКарлос Алкарас – Лоренцо Музети 4-6, 7-6(6),

...
Hamburg European Open, финалКарлос Алкарас – Лоренцо Музети 4-6, 7-6(6),
Коментари Харесай

Музети с дебютна ATP титла след спектакъл в Хамбург


Hamburg European Open, край

Карлос Алкарас – Лоренцо Музети 4-6, 7-6(6), 4-6

Лоренцо Музети влезе в клуба на ATP първенците. Италианецът победи с купата на шампионата в Хамбург след трагична победа над Карлос Алкарас на финала. Световният №62 пропусна пет мачбола във втория сет, само че все пак резервира хладнокръвие и съумя да се наложи над първия подложен, спечелвайки първия си трофей в Тура.

Музети позволи по-малко двойни неточности в хода на дуела (2-3) и завоюва 78% от точките си на първи сервис (46/59) против 66% за Алкарас (42/64). Италианецът бе доста по-ефективен и при възможностите си за пробив, реализирайки 4 от 6 (67%), до момента в който Алкарас оползотвори единствено два от петте брейкпойнта, които се откриха пред него (40%).

Очакванията за зрелищен конфликт започнаха да се оправдават още в първите минути на дуела. Двамата съперници си размениха по един пробив в самото начало, след което равенството се резервира до 3-3. Алкарас бе на път да си върне водачеството, само че при 30-0 в седмия гейм позволи няколко непредизвикани неточности, които предоставиха брейкпойнт на Музети. Последва дълго разиграване, приключило с бекхенд в мрежата от страна на Алкарас и по този начин италианецът още веднъж се оказа напред в резултата.

Музети продължи да се стреми към по-дълги разигравания, като в това време постоянно променяше посоката на офанзивите си. Това му разреши да управлява протичащото се на корта и да затвърди брейка, увеличавайки преднината си на 5-3. Алкарас опита да сложи съперника си напрегнат, само че този път италианецът не му разреши да върне пробива и завоюва откриващия сет с 6-4.

Вторият сет стартира по този начин, както и първият – с пробив за Музети. Алкарас избави брейкпойнт в дългия и оспорван откриващ гейм, само че международният №62 стигна до нова опция, при която испанецът изпрати топката в мрежата при опит за слайс. Музети усили задатъка си с гейм на нула, само че Алкарас също не загуби точка при идващото си подаване и понижи резултата на 2-1.

Испанецът бе доста покрай ново равнене на резултата, откакто в седмия гейм стигна до три следващи брейкпойнта. Музети обаче още веднъж показва забележително самообладание, като бе подкрепят и от още няколко неточности на международния №6. При 40-40 италианецът пласира първия си ас в мача, последван от форхенд уинър по правата за 5-3.

Алкарас редуцира пасива си, само че при 0-15 бе ощетен от съдията. Испанецът пласира къса топка, която Музети отигра, само че възпитаникът на Хуан Карлос Фереро претендираше, че преди този момент тя е тупнала на корта за повторно. Точката бе отсъдена в интерес на Музети, въпреки че телевизионните повторения демонстрираха ясно, че преценката на Алкарас е била вярна.

Музети стигна до две следващи шампионски точки и изглеждаше, че напълно скоро ще запише името си измежду ATP първенците. Италианецът обаче изпрати топката в навън при офанзива с форхенд по диагонала, след което Алкарас пласира зрелищен минаващ удар. Първият подложен стигна до точка за пробив, при която форхендът още веднъж съобщи Музети и по този начин резултатът стана 5-5.

Роденият в Карара тенисист още веднъж бе доста покрай триумфа, откакто стигна до три поредни мачбола в тайбрека. Алкарас обаче избегна заплахата след две неточности на своя конкурент, последвани от доста акуратен минаващ удар. Пред испанеца се откри опция за спечелването на сета, при която Музети позволи двойна неточност и по този начин резултатът в мача бе подравнен след 7-6(6).

В заключителния сет съперниците демонстрираха удивителен тенис, с който на няколко пъти накараха феновете да ги приветстват на крайници. В първите девет гейма и двамата бяха непоклатими на сервис, като Музети пропусна брейкпойнт при 3-2. Италианецът обаче продължи да нападна и стигна до шеста опция за спечелването на мача. Този път обаче Алкарас се пречупи под напрежението и изпрати топката в навън, като по този метод Музети победи с 6-4, 6-7(6), 6-4 по-късно под три часа игра.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР