Хамас, заяви в неделя, че израелските военни са атакували бежански

...
Хамас, заяви в неделя, че израелските военни са атакували бежански
Коментари Харесай

Хамас: Израелски удар срещу бежански лагер в Газа уби 38 души

Хамас, съобщи в неделя, че израелските военни са атакували бежански лагер в Газа в събота вечерта, убивайки минимум 38 души, откакто апелите за преустановяване на огъня от страна на арабския свят бяха отхвърлени от Съединените щати и Израел.

С растящия брой на жертвите в Газа, пропалестински стачкуващи проведоха митинги в градове по света в събота, призовавайки за завършек на война, която продължава към този момент съвсем месец.

Здравните управляващи в Газа споделиха в събота, че повече от 9488 палестинци са били убити във войната, която стартира, когато бойци на Хамас предприеха изненадваща атака срещу Южен Израел на 7 октомври, убивайки 1400 души и вземайки повече от 240 други за заложници.

Израел продължи да нанася удари по Ивицата Газа по въздух, море и земя през нощта. Здравните управляващи в Газа споделиха, че израелските въздушни удари са унищожили група къщи в бежанския лагер Магази в централната част на Газа.

Салама Маруф, началник на държавната медийна работа на Хамас, сподели пред Ройтерс, че израелският удар в Магази е умъртвил минимум 38 палестинци и ранил 100. Палестинска осведомителна агенция по-рано заяви за 51 убити.

Маруф сподели, че неопределено брой хора остават в неопределеност и избавителните екипи се пробват да ги издирят под руините на разрушените здания.

Израелската войска не отговори незабавно на искане за коментар. Израел твърди, че насочва офанзивите си към Хамас, а не към цивилни. 

Външни министри от Катар, Саудитска Арабия, Египет, Йордания и Обединените арабски емирства се срещнаха с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън в Аман в събота и настояха Вашингтон да убеди Израел да се съгласи на преустановяване на огъня.

" Тази война просто ще аргументи повече болежка за палестинците, за израелците и това ще тласне всички ни още веднъж в бездната на омразата и дехуманизацията ", сподели външният министър на Йордания Айман Сафади на конференция с Блинкън. — Това би трябвало да спре. "

Висшият американски посланик обаче отхвърли концепцията за преустановяване на огъня, заявявайки, че това би било от изгода единствено за Хамас, позволявайки на ислямистката палестинска формация да се прегрупира и да нападна още веднъж.

Вашингтон предложи локализирани паузи в боевете, с цел да разреши на филантропичната помощ и хората да изоставен гъсто обитаемата линия Газа. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху отхвърли предлагането, когато се срещна с Блинкън в петък в Тел Авив.

Блинкън ще посети Турция в понеделник за диалози по отношение на спора, продължавайки второто си посещаване в района след възобновяването на десетилетния израелско-палестински спор.

Говорейки в Шанхай, Мохамад Мохбер, първият вицепрезидент на Иран, назова дейностите на Израел  " военно закононарушение ", добавяйки: " Трябва да прекратим това неотложно и да предоставим повече филантропична помощ на Газа ".

Нападението и обсадата на Израел провокираха световна паника за филантропичните условия в тесния крайбрежен анклав.

Пропалестински стачкуващи проведоха митинги в събота в градове, в това число Лондон, Берлин, Париж, Истанбул, Джакарта и Вашингтон, с искане за преустановяване на огъня.

Десетки хиляди се събраха във Вашингтон, с цел да осъдят военната политика на президента Джо Байдън и да изискат преустановяване на огъня. Някои носеха плакати с надписи " Животът на палестинците има значение ", " Да живее Газа " и " Тяхната кръв е в ръцете ви ".

В Индонезия, най-населената мюсюлманска страна в света, външният министър Ретно Марсуди сподели пред десетки хиляди, събрали се в Джакарта в неделя, че държавното управление удостоверява поддръжката си за битката на палестинския народ и ще изпрати втора пратка помощ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР